Det är i tv-studion valet kan avgöras

”De är beväpnade med uppåt 120 frågor”

Vart fjärde år får svenska journalister en känsla av makt. Det är val. Plötsligt har politikerna gott om tid att svara på frågor och ministrar ringer tillbaka när man söker dem.

Störst makt har Anna Hedenmo och Mats Knutson i SVT. När ni läser detta har de grillat statsminister Fredrik Reinfeldt, den fjärde partiledaren som var kallad till rakning i tv-huset.

Hedenmo och Knutson började förbereda sig redan i maj.

De har studerat tidigare intervjuer, plockat bland ämnesområden och vänt och vridit på formuleringar. De har låtit såga en kopia av studiobordet. Vid denna omålade plywoodskiva har redaktören Rolf Tardell fått spela Reinfeldt, Sahlin, Hägglund?…

Vad partiledaren kommer att svara går oftast att räkna ut. Tardell har spelat varje gäst fyra–fem gånger.

Följaktligen vet Hedenmo och Knutson replikerna, på ett ungefär, när programmet börjar.

De är beväpnade med uppåt 120 frågor och har ett tjog i reserv.

Betydelsen av programmet kan inte överskattas. Väljarna är rörligare och bestämmer sig senare. För politikern gäller utfrågningen den egna framtiden och partiets, och möjligen nationens (ska Sverige vara ett internationellt föredöme – om vi vinner – eller en jämmerdal – om de andra segrar).

– Jag tror att de förbereder sig extremt noga, säger Mats Knutson.

Han och Hedenmo förvånades över att Mona Sahlin inte hade bättre svar på frågorna om utrikespolitik och amerikanska militärbaser. Begrep inte hennes medarbetare att det ämnet skulle komma upp?

I utfrågningen av Göran Hägglund ställde Hedenmo samma fråga som statsminister Tage Erlander fick av Lars Orup 1966, i korthet:

Vilket råd ger du ett ungt par som behöver bostad i Stockholm?

Erlander såg ner och sa med vikande röst:

– De får väl ställa sig i bostadskön.

Väntetiden på lägenhet var oändlig och svaret orsakade skandal. Det var den första tv-katastrofen för en svensk politiker.

När socialminister Hägglund fick samma fråga blåste han upp kinderna, släppte ut luften och sa:

– Ringa och jaga och använda alla kontakter man har. Men det är ändå inte så lätt. Det är stor bostadsbrist.

1966 förväntade sig väljarna en lösning. 2010 förväntar vi oss ett svar som uppfattas som ”ärligt”. Politikens möjligheter sätter vi inte lika stor tilltro till.

Göran Hägglund var populärare när han lämnade studion än när han kom.

Följ ämnen i artikeln