Säg fi**a unge, annars kanske du blir som Magda

Vad tror Magdalena Andersson att hennes egna medarbetare tänker eller säger när de är förbannade på nåt, undrar Åsa Linderborg.

Magdalena Andersson anser att Vänsterpartiet måste börja vårda sitt språk. Att säga ”jävla fittor” om Socialdemokraterna på det där sättet som Ida Gabrielsson gör i SVT:s dokumentär Maktspelet … Ja, vad har de för kultur i det där partiet egentligen?

Vad tror Magdalena Andersson att hennes egna medarbetare tänker eller säger när de är förbannade på nåt? Sjuttsingen också! Sabla tarvpellar!

 

Jag missade fitta-grejen eftersom jag stängde av Marie Forssblads dokumentär redan efter 7 minuter. Det var när Nooshi Dagdostar med entourage sitter och äter lunch i Almedalen. På tallrikarna låg fläbbiga köttstycken med sås och pommes.
Problemet var inte vad de stoppade i sig, den inte särskilt korrekta maten gjorde mig snarast upplivad. Problemet var det som kom ut ur munnen.

Skämtade Nooshi eller var hon allvarlig när hon, nollställd i fejset, sa att hon räknar med att V ska sitta i regeringen och tilldelas dubbelt så många departement som C?

Jag såg ett parti som inte längre förstår sig på sossarna, vilket gör dem oförmögna att orientera sig i den ideologiska terrängen. Ett parti som förefaller prisgivet åt det politiska spelet, utan att fatta vilka pjäser som står på brädet.

Det är inte ofta, men det händer att också jag säger fitta i affekt. För mig är det en kraftig svordom, aldrig ett ord för kvinnans underliv. Nu invänder nog nån att jag verkar sitta helt fast i de patriarkala strukturerna. Det gör jag säkert men i just det här
fallet kan jag leva med det.

 

Filip och Fredrik har poddat om fitta-ordet. De berättar om nåt tillfälle när de hade haft Mona Sahlin som gäst och Fredrik Wikingsson hade skrikit Fitta!, som han alltid gör när han ska elda upp publiken och råkar snubblar på orden.

Efteråt hade Mona Sahlin mejlat nåt i stil med ”Du använder mitt kön som ett skällsord. Inte så fräscht”. Men, säger Fredrik hjälplöst, det var väl inte just hennes kön jag tänkte på?

Nu har Filip och Fredrik programmerat om sig och säger Kuken! i stället, som fonetiskt inte alls ligger lika bra i munnen. Säger man kuken som skällsord är man på det torra – så mycket för de patriarkala strukturerna.

Att förfasas över att en svordom väcker anstöt är som att vara arg på att en hammare slår in spikar. Ett kraftuttryck är per definition nåt man ska studsa till över.

Sossarna har ju alltid varit snarstuckna, men nu leds partiet av ett överjag på två ben som man skulle kunna skrämma barn med:

– Lär dig säga fitta, unge, annars kan du bli som Magdalena Andersson, du kan fastna så där!

Vad händer om vi täpper till svordomsventilen? Vart ska allt ta vägen när trycket blir för stort? Det måste ju komma ut nånstans.