Mejla

Lena Mellin

Äntligen finns det ett litet ljus i tunneln

Efter beskedet från Wuhan – det värsta kan vara över i juni

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu kan vi börja hoppas. Det värsta kan vara över i slutet av maj. Eller början av juni.

Det finns ett ljus i tunneln, ett slags tidtabell.

Plötsligt känns det lättare att andas.

Temporärt sjukhus i Wuhan.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Temporärt sjukhus i Wuhan.

Vi börjar med att backa bandet till ​den ​23 januari. Då sattes den kinesiska staden Wuhan i karantän, tåg och flygförbindelser ställdes in och ytterligare två städer i Hubei​provinsen​ isolerades.

I dag på morgonen har de kinesiska myndigheterna meddelat att förbudet mot att resa in och ut ur provinse​n upphör i morgon​. Om  ett par​ veckor, den 8 april, avslutas karantänen​ av​ staden Wuhan, coronasmittans epicentrum

Det känns som det ​var ​väldigt, väldigt länge sedan man fått ta del av så glädjande nyheter. De bästa på åratal känns det som.

Det finns, bevisligen, ett ljus i tunneln. Det kommer att ta slut även om det tar en stund.

Men eländet har plötsligt blivit överblickbart. Fantastiskt härligt.

Om den svenska tidtabellen liknar de kinesiska kommer det värsta alltså vara över i slutet av maj – eller i början av juni.

Det är en lång tid – men inte en evighet.

 

Sverige och Europa befinner sig i en annan fas av sjukdomsförloppet än i Kina. Här kommer de drakoniska åtgärderna finnas kvar ett​ bra tag​.

I Tyskland och Storbritannien får bara två personer träffas – om de inte tillhör samma familj. I Danmark är siffran tio. I Norge ska en sjuk person betala saftiga böter för att han gått på fest.

Den brittiske premiärministern Boris Johnson ​har meddelat förbud för ​alla kyrkliga ceremonier utom begravningar och i Sverige hotar Stefan Löfven med nya begränsningar av rörelsefriheten om vi inte lyder Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Det är inte slut än. Men det finns ett ljus i tunneln.

 

​Under​ tre veckor, mellan den 1 och 22 mars, varslades 18 000 personer om uppsägning, 56 procent av dem i Stockholms län.

Totalsiffran är i nivå med ​siffrorna från finanskrisen 2008, förra gången världen djupfrös​ ekonomin.

Stockholms Handelskammare spår att sammanlagt 800 000 människor riskerar ​att bli av med jobbet i Sverige i svallet av coronapandemin.

Det är som sagt inte över, men det finns bevisligen ett slut.

 

Det har inte riktigt känts så de senaste veckorna. Med morgonens kinesiska besked blev det plötsligt lättare att andras

De får till och med gå på bio igen. 500 biografer öppnade häromdagen i Kina. Inte så mycket fördelat på 1,4 miljarder människor​. Men​ i alla fall.

​På​ närmare håll, i Italien​,​ sjunker dödssiffrorna. När det var som värst dog 800 om dagen​. N​u ligger siffran på drygt 600. Det kan vara en tillfällighet. Men det kan lika gärna vara ett trendbrott.

 

Det finns ett liv även efter coronakrisen. Det har man i och för sig vetat även tidigare men vissa dagar har det framstått som mer avlägset än andra.

Med beskedet om Wuhan har vi fått ett möjligt måldatum. Det värsta kan vara över till slutet av maj eller början av juni.

Det känns plötsligt lättare att andas.

 

LÄS VIDARE

PODD Corona – Så sprider sig virus från djur till människa

Vi intervjuar virolog Åke Lundkvist, professor vid Uppsala Universitet och specialist på zoonotiska sjukdomar, det vill säga sjukdomar som sprids från djur till människor. Reporter: Patrik Syk

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: Lena Mellin

Publicerad: