Avgå, du har ingen plats som rektor

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-11-21

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Belinda Olsson i öppet brev till Sven-Erik Tunerholt

Bäste Sven-Erik Tunerholt!

Du vill flytta baletteleverna från din skola eftersom deras "trikåer" och "vattenkammade" hår provocerar de andra eleverna. De kallas balettbögar, en har blivit uthängd från ett fönster, en annan misshandlad. Du säger att det handlar om en allmän devalvering av språket men tror du verkligen att det är en slump att just de här killarna kallas balettfjollor?

Det är trots allt enklare för en tjej att spela fotboll än för en kille att börja dansa balett. Inför lite genuskunskap på skolan så kommer alla skelett att flyga som breakdansare över korridorsgolven.

Andreas Lunusjkin, 14, ligger på sjukhus, misshandlad av en annan elev. I söndags vägrade du kommentera det hela eftersom det var helg och du inte jobbade, i dag anser du att de mobbade ska flytta på sig, inte de som mobbar. Hur tänker du?

Fast kanske är det bra att du avslöjar dig. Så att vi kan förstå grundproblemet. Vuxna som inte gör något. Vuxna som kanske till och med själva blir provocerade av "balletfjollor", "tjockisar" eller andra som avviker från den underbara normalitet som så många av oss tvingas eftersträva och sedan faller vi hårt när vi inte klarar det. Att vara normala alltså.

"Vi försöker att inte bry oss, men man är alltid orolig. Det känns som om hela skolan är emot oss ", säger Andreas Lunusjkin i Aftonbladet.

Joanna Berg som är ordförande i elevrådet uttalar sig i Dagens Nyheter: "Är man ute på stan får man höra: Går du på Högalidsskolan, det är där ni mobbar folk va? Det är så orättvist, vi jobbar verkligen mot mobbning här och vi får verkligen stöd från vår rektor." Stöd från dig Sven-Erik Tunerholt alltså.

Jag får inte ihop det riktigt. Hon säger att de har ditt stöd men ändå ger du inget kraftfullt intryck i tidningen, kanske har du kapitulerat, kanske förstår du dig inte på de unga, är de för råa och hårda eller är de för fjolliga och avvikande?

Vad tänker du på nu? Inser du att det är du som bestämmer över hur man får bete sig på din skola? Inser du att du borde stoppa all verksamhet som inte handlar om hur man ska bete sig mot andra människor, kalla alla föräldrar till krismöte, låta eleverna prata av sig i öppet forum, göra vad som än krävs för att rädda dina elever? För man kan inte rädda sig själv när man är 14 år, man kan inte rädda sig själv när man är fast inom skolans väggar och ens plågoandar simmar omkring som hajar och vädrar blod. Skolan är en märklig plats och för många är frihet någon annanstans.

Du säger i Expressen att du inte anser att balettkillarna är utsatta för systematisk kräkning, utan att det handlar om enskilda händelser, isolerade. Men det är du som är isolerad. Eller så ser du just det som en person nära de här mobbarna berättade för mig. Han vittnar om intellektuella hem, stökiga killar men ändå okej, lantställen och råd med bra advokat. Du tänker hur kan de göra så? Detta är ju inte förorten, här på fina Södermalm händer det inte. Eller?

D ina ögon måste öppnas. Du som tror att ett bötessystem mot ord som

"hora" eller "balettfjolla" räcker. Du säger så konstiga saker. Jag vill se Claes Borgström och Jämo i debatten kring detta, på själva skolan vill jag se Jämo på besök. Jämo måste i högre grad vända sig till unga. Det behövs uppenbarligen ett jämställdhetsprogram på den här skolan, och på alla skolor. Det är så klart ingen tillfällighet att just balettkillarna mobbas. Eller som Alexia Wennberg, som dansar balett och går på Högalidskolan säger: "Killarna tycker bara att det sexigt med tjejer som dansar balett. Det är svårare för killar."

Så visst handlar det om säckiga byxor kontra tights, visst handlar det om

vattenkammat hår, visst handlar det om könsroller som bryts och därmed

uppstår rädsla och fientlighet.

Bäste Herr Tunerholt, eller är det sämste Herr Tunerholt? Du borde nog avgå. Du har ingen plats som rektor. För du vill inte skydda dem som faller.

Belinda Olsson

Följ ämnen i artikeln