Det är skillnad på människorov och krognotor

Den ena fick avgå efter kvittoskandal – den andra kan få livstids fängelse men kampanjar för S

politiska profiler Här talar LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin på ett torg i Tensta. I bakgrunden syns Adbo Goriya. Han är misstänkt för för stämpling till människorov. Enligt Lundy-Wedins pressekreterare känner hon inte till Goriya.

Sensationella berättelser försvinner ibland i nyhetsbevakningen. De är för krångliga eller drunknar i dagshändelserna.

Vissa frågor kommer aldrig upp i en valrörelse, inte ens som tjuvnyp, därför att inget parti har intresse av det.

Bilden här intill är tagen av en ren tillfällighet. Fotografen Henric Lindsten och jag var i Tensta för att tala med butiksägare. När vi gick förbi socialdemokraternas valstuga gjorde Abdo Goriya reklam för att LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin snart skulle tala.

Vi stannade.

Goriya är socialdemokratisk ledamot i kommunfullmäktige och politisk profil i Tensta. Det är han som står längst till höger på bilden och stryker sin hand över ansiktet.

Goriya är misstänkt för stämpling till människorov, ett brott som kan ge livstids fängelse. Han satt häktad i 13 dygn men släpptes sedan hovrätten funnit att det inte föreligger risk för fortsatt brottslighet eller att Goriya kan förstöra bevis.

Kvinnan i mitten av bilden, hon med den röda jackan, heter Teres Lindberg. Hon är en socialdemokratisk ledamot i kommunstyrelsen och kandidat till riksdagen.

Mannen som står bredvid Abdo Goriya är Mats Hulth. Han var i många år socialdemokraternas tyngsta politiker i Stockholm. Han avgick 1998 efter att ha blivit skandaliserad för sina representationsnotor.

Vice chefsåklagare Katarina Länter beslutar inom några veckor om hon åtalar Abdo Goriya eller inte.

Han är misstänkt för att ha konspirerat med Syriens chargé d’affaire Ayman Alloush om att kidnappa dennes 18-åriga dotter och föra henne tillbaka till hemlandet. Hon hade inlett ett förhållande som toppdiplomaten ansåg kränkte familjens heder. Polisen avlyssnade telefonsamtal mellan diplomaten och Goriya. Måndagen den tionde maj greps Goriya. Han häktades ett par dagar senare. Ayman Alloush förklarades av regeringen som icke önskvärd – ”persona non grata” – och tvingades lämna Sverige. Hans dotter lever nu gömd, enligt åklagaren.

Det är alltså mycket allvarlig brottslighet som Abdo Goriya är misstänkt för.

– Vi har aldrig någonsin i Sverige haft en politiker som kan bli delgiven, åtalad eller dömd för den här typen av brott som faktiskt kan ge livstids fängelse. Det är så ofattbart att det är svårt att förstå det, sa socialdemokraten Thomas Bodström, ordförande i riksdagens justitieutskott, i juni.

Han syftade då inte på Abdo Goriya utan på utrikesminister Carl Bildt, som tidigare var styrelseledamot i bolaget Lundin oil, som på grund av sin verksamhet i Sudan kan ha haft anknytning till brott mot folkrätten.

En kedja av omständigheter skulle alltså – eventuellt – i framtiden indirekt kunna koppla Bildt till den sudanesiska regimens brott. Abdo Goriya, däremot, är i dag på sannolika skäl misstänkt för att ha varit med och planerat kidnappningen av en ung kvinna för att hon var kär i fel person.

Hur kommer det sig då att ledande företrädare för socialdemokraterna deltar i ett torgmöte tillsammans med honom? Goriya är nummer två på partiets valsedel i Stockholms stad, efter Carin Jämtin.

Ingen är skyldig förrän han är dömd i domstol. Det är också vad Teres Lindberg säger när jag ringer henne. I övrigt vill hon inte ge några kommentarer.

Mats Hulth, numera socialdemokratisk gräsrot, säger:

– Jag tror inte att Abdo gjort något. Jag känner Abdo och har fullt förtroende för honom.

Deras stöd kan väl delvis förklaras i vanlig lojalitet och vänskap. De tillhör samma parti och har kämpat ihop i många år.

Än viktigare tror jag är att vissa frågor helt enkelt försvinner. De är inte på modet. De är för krångliga eller oklara. Tidningarna orkar inte riktigt bry sig.

Annat var det med Mats Hulths krognotor som möjligen var olämpliga men inte brottsliga. De skapade en mediestorm (kittlande! upprörande! hur mycket dricker karlen?) och han avgick.

Häktningsförhandlingen mot Goriya hölls bakom stängda dörrar. Han nekar till att ha gjort något brottsligt. Den syriske diplomaten är sedan länge utvisad. Bara polisen vet om hans dotter befinner sig i Sverige eller något annat land.

Så i torsdags stod Goriya utanför socialdemokraternas valstuga och försökte locka åhörare till mötet med Wanja Lundby-Wedin. Hon höll ett effektivt tal för fackliga rättigheter och solidaritet.

I går frågade jag om hon finner något problem med att delta i samma möte som Goriya så länge han är misstänkt för brott. Efter en stund ringde pressekreteraren Joakim Jakobsson tillbaka.

– Wanja känner inte Abdo Goriya och känner inte igen honom, löd beskedet.

Följ ämnen i artikeln