En man på kvinnoplats provocerar

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-11-23

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Orback mobbas på grund av sitt kön

Jens Orback är mobbad på grund av sitt kön.

Den nye jämställdhetsministern väcker aggressioner. Han är man på ett jobb som anses vikt för kvinnorna.

Jens Orback är den förste manliga jämställdhetsministern sedan Bengt Westerberg (fp) som avgick 1994. Då ansågs det vara piggt och framåt med en man på posten. Nu är det bara fel.

På annat sätt går det inte att tolka den skur av angrepp som riktats mot Jens Orback sedan han för 22 dagar tog plats i regeringen. Han anses helt enkelt ha fel kön för jobbet.

Men det vore inte politiskt korrekt att hävda. Alltså avstår hans kritiker från det. De har andra slagträn.

Om männens skuld

Det främsta är en debattartikel som Jens Orback, då journalist, skrev för drygt fem år sedan. Där kritiserade han dåvarande jämställdhetsministern Margareta Winberg som tyckte att alla män borde känna kollektiv skuld för de övergrepp kvinnor utsätts för.

Orback ville konstigt nog inte ta ansvar för andra mäns brott. Är det förgripligt?

I så fall bör man i konsekvensens namn göra alla amerikaner skyldiga till övergreppen på Guantánamobasen. Och alla svenskar ska känna skuld för 1950-talets massteriliseringar.

Orback har också hävdat att det behövs en växande tjänstesektor. Det finns få, om ens några, som inte tror att framtidens sysselsättningsökning finns där.

Missförstå rätt

Men jämställdhetsministern råkade också påpeka att det där kanske finns rum för de många invandrarkvinnor som i dag går utan jobb. Han talade om att baka, sy och passa barn.

Kanske inte det mest begåvade uttalandet om man inte vill bli missförstådd. Förutom att vara antifeminist hade Orback nu också blivit rasist.

I två år satt Jens Orback i regeringens pappadelegation. Den föreslog att det skulle vara obligatoriskt med gemensam vårdnad. Barn skulle ha både en pappa och en mamma.

Det kan betraktas som en jämställd uppfattning. Men det tycker inte Orbacks belackare. Med stöd av forskare och kvinnojourer påstås det vara tokigt. Nu är förslaget lag och stöds av en majoritet i riksdagen. Är det också Jens Orbacks fel?

Läs mer:

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln