Pedofiler gör sig inte som adoptivföräldrar

Barnets bästa, brukar det heta.

Så hette det även när socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) skrev en debattartikel i Svenska Dagbladet häromdagen.

Tusentals svenska barn har biologiska föräldrar som omöjligt kan ta hand om dem. Ministern konstaterar att de mår bättre av att växa upp med adoptivföräldrar än att tillbringa åtskilliga år i familjehem.

Socialstyrelsens purfärska kartläggning ”Nationella adoptioner av barn i familjehem” ger Kristersson rätt. Så även forskningen.

Ändå är det försvinnande få familjehemsplacerade barn som får nya föräldrar. Ministern vill därför skriva om lagen och göra socialtjänsten skyldig att överväga adoption som ett alternativ.

Kristersson är inte ensam. Förra året inkom ett antal moderata motioner med liknande förslag.

Inhemsk adoption var för övrigt på tapeten i höstas, fast då i en ­annan skrud. Helsingborgs Dagblad avslöjade att socialnämnden i Helsingborg hade godkänt en barn­sexdömd man att adoptera sin styvson.

Ja, ni läste rätt. En pedofil föreslogs att få adoptera.

Så sent som i tisdags dömde ­Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ut socialförvaltningens utredning - det underlag som låg till grund för godkännandet.

Självklart finns det inga paralleller att dra mellan detta särfall och moderaternas barnrättspolitik. Däremot väcker det en tanke.

Jag läser motionerna fram och tillbaka. Synar även Ulf Kristerssons ­tidigare uttalanden i ämnet, en fråga han har drivit ända sedan sin tid som socialborgarråd i Stockholm.

Mantrat om barnets bästa upp­repas, gång på gång.

Men jag läser inte ett ord om krav på adoptivföräldern, den person som övertar hela ansvaret för barnets välbefinnande.

Det står i kontrast till det märkliga faktum att en utredning av en adoptiv­förälder måste vara utför­ligare kring den som adopterar från andra länder än inom Sverige.

I Helsingborg fanns det inte ens några riktlinjer för hur en inhemsk adoption skulle utredas. Detta trots att kommunens socialtjänst handlägger tio sådana ärenden om året.

Vad mer kan slinka igenom om lagen skrivs om och ärendena blir ännu fler?

Jag kollar upp de nationella siffrorna. Enligt Socialstyrelsen har endast två procent av kommunerna skrivna riktlinjer om inhemsk adoption. Det motsvarar sex av Sveriges sammanlagt 290 kommuner.

Mitt tips till Ulf Kristersson och hans partikamrater är således att låta övriga 284 kommuner skaffa sig ­regler kring barnets bästa. Förslagsvis innan de gör deras social­arbetare skyldiga att tipsa om adoption.

Jag är ingen expert på ­kommunala riktlinjer, men jag har ett anspråkslöst förslag på en första punkt:

Pedofiler gör sig inte som adoptivpäron.

Sosse 1 & 2

Mjällby AIF har två klubb­legendarer på sossarnas ­lista till kommunalvalet i Sölvesborg: Patrik ”Bagarn” Rosengren och Juan Robledo.

”Jag tror att vi kan bli ett ­lika starkt mittbackspar inom kommunalpolitiken som vi var i fotbollen”, säger Robledo till KvP.se.

Sosse 3

Kalmar FF:s gamle tro­tjänare Lasse ”Sosse-Lasse” Johansson sägs vara den som värvade ”Bagarn” till partiet. Inför kommunalvalet 2014 återfinns han själv på 13:e plats på S-listan i Kalmar.

Följ ämnen i artikeln