Mona Sahlin gick till attack

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-03-20

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nästan synd om Fredrik Reinfeldt

Mona Sahlin gick till attack.

Fredrik Reinfeldt spelade rollen som statsman.

Första debatten mellan dem slutade oavgjort.

Det har bara gått tre dagar sedan socialdemokraterna bytte ordförande och oppositionens ledartröja gick över till Mona Sahlin.

Men redan har den första duellen mellan huvudmotståndarna i nästa val ägt rum. I går möttes statsminister Fredrik Reinfeldt (m) och Sahlin (s) i SvT:s Aktuellt.

Det var nästan lite synd om Fredrik Reinfeldt. För att inte anklagas för manlig härskarteknik hade han skalat av sig maktens insignium nummer ett – slipsen. Den mörka kostymen, uniform i mötena med Persson, hade ersatts av en ledigt uppknäppt kavaj.

Men dessutom var Reinfeldt rädd för att klippa till, bryta av och snärta till. Att framstå som en ”mosa Mona-man” är otaktiskt, kanske till och med oartigt.

Men det fick till följd att Reinfeldt försvann in i vårdiset. Inte helt, men en smula.

Spelade enkelt

Mona Sahlin spelade en enklare roll. Som oppositionsledare är det hennes uppgift att såga praktiskt taget allt som regeringen gör som dumt och fel. Det gjorde hon också. Ganska begåvat till och med.

Roligast var hennes erbjudande om kohandel. Inför tv-publiken erbjöd hon stöd, eller åtminstone diskussion, om moderaternas förslag till jämställdhetsbonus. Förutsättningen var att Reinfeldt dumpade kristdemokraternas vårdnadsbidrag.

Reinfeldt hamnar efter

Fräckt? Javisst. Mona Sahlin vet lika väl som Reinfeldt att regeringens politik är en mödosamt hopfogad kompromiss som inte Reinfeldt på egen hand kan plocka bort delar ur. Alltså sade statsministern nej tack. Vilket alla visste från början.

Fredrik Reinfeldts iver att förklara sin politik är vällovlig. Men det medför ofta att han hamnar på efterkälken.

Exempelvis tvingades han till långrandiga förklaringar om att regeringen kan tänka sig skriftliga omdömen från årskurs ett om föräldrarna i en skola vill det. Detta sedan Sahlin koncist konstaterat att hon hatar tanken på att ge 7-åringar betyg.

Första duellen slutade avgjort. Mellan anfallaren Sahlin – och den defensive mittfältaren Reinfeldt.

Läs också

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln