Det är ekonomernas fel att vi inte har råd

Utrikesdepartementet har inte råd att vara i utlandet och lägger ner generalkonsulatet i världens viktigaste stad, New York.

Försvaret lät förra året rekryter ha skjutövningar utan skott, flottans gossar fick hålla sig på land och stridsvagnsbesättningar gick till fots i skogen.

Tidningsutgivarna har inte råd att ge ut en tidning och lägger ner sitt organ Medievärlden.

Tidningsutgivarna har heller inte råd med en direktör som kan något om tidningar. Organisationens VD Anna Serner gick på aprilskämtet att brittiska Guardian, ett globalt riktmärke för tung, seriös journalistik, i fortsättningen blott ska komma ut som – twitter.

”De vågar något helt nytt”, sa Serner.

Våga något nytt är tidens stridsrop.

Mitt favoritexempel på nytänkande på senare tid gav en vän som hade mobilkonto hos Telenor.

Det är ett telefonbolag som saknar telefoner, i alla fall människor som svarar i dem. Min vän ville diskutera sina kostnader men möttes av förinspelade röster.

Hon fick chatta med telefonbolaget.

Sveriges bruttonationalprodukt, BNP, var förra året 2?725 miljarder kronor. BNP är summan av alla varor och tjänster som produceras i landet.

1960 var BNP 778 miljarder.

Dessa uppgifter har jag fått från Statistiska centralbyrån som inte längre har pengar till fasta telefoner. En dam på kundtjänst gav mig talen i en mobiltelefon som skrapade och ekade. Hoppas jag hörde rätt.

Om vi har blivit så mycket rikare, varför är det så många väsentligheter vi inte har råd med?

Därför att räknenissarna har tagit makten.

Högutbildade ekonomer väller in i företag, myndigheter och organisationer. De är jätteduktiga på att räkna. Men de kan just bara räkna och ser inte längre än de bleka siffrorna i kalkylatorn. De avstyckar, outsourcar och lägger ner. De kräver ständigt större profit och mindre kostnader, allt draperat med floskler om nytänkande och kreativitet.

När de räknat tillräckligt länge kommer de fram till att det är billigast för tidningsutgivarna att lägga ner tidningen, utrikesdepartementet bör stanna inrikes och militären får sluta skjuta.

Följ ämnen i artikeln