Nej, nej, nej, nej nej... kan bli ja

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2006-11-25

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Tveksamma partiledare nästan en tradition för s

Ingvar Carlsson hade planerat för ett nytt liv. Göran Persson sade nej femtusen gånger.

Ändå blev de partiledare.

Samma sak kan hända Margot Wallström.

I mitten av december vill socialdemokraternas valberedning ha besked från partidistrikten om vilka egenskaper den nya partiledaren ska ha. Många passar på att samtidigt föreslå kandidater.

På de socialdemokratiska ledarsidorna är det dött lopp mellan EU-kommissionären Margot Wallström och Carin Jämtin, tidigare biståndsminister, nu borgarråd i Stockholm.

En stor favorit

Men enligt en enkät som SVT:s "Aktuellt" publicerade igår är Margot Wallström favoriten. Av 111 ordförande i arbetskommunerna ville 71 ha henne.

Men Wallström säger nej. Så sent som igår upprepade hon beskedet i Aftonbladet.

Margot Wallströms uppriktighet ska inte ifrågasättas. Men i politikens värld är ett nej inte alltid ett nej. Det beror på vem som ställer frågan.

Ville göra något annat

När skotten avlossades på Sveavägen 1986 hade Ingvar Carlsson redan levt i politikens centrum i flera decennier. Han hade avancerade planer på att göra någonting annat.

Men redan dagen efter mordet på Olof Palme var det klart. Den nye s-ledaren hette - Carlsson.

Tio år senare var det dags för nästa ledarskifte. Under en stormig höst tackade alla kandidater utom Mona Sahlin nej.

En av de ivrigaste nejsägarna var Göran Persson, då finansminister. Bara timmarna före det avgörande sammanträdet i valberedningen svarade han nej, nej och åter nej. Men ändå blev det han.

Att en person med eftertryck säger nej och sedan ja kan förefalla märkligt. Men i politikens värld är det enligt regelboken.

Svårt att säga nej

Där ger man det enda svaret av värde till valberedningen. Den, och ingen annan, vet vilka kandidater som finns. Den, och ingen annan, vet vem som har störst stöd. Den, och ingen annan, har mandat att ställa frågan.

Därför kan även Margot Wallströms nej bli ett ja. När partiet kallar är det - nästan - omöjligt att säga nej.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln