Skönhetsbranschen är fullständigt laglös

Det är något synnerligen obehagligt med att vem som helst i dagens Sverige kan gå ut på nätet, klicka hem en helt ­okontrollerad laserapparat från Kina, starta upp en liten salong och sätta i gång att bränna bort leverfläckar och omoderna ­tribaltatueringar, bränna sönder fettceller och bleka miss­prydande ärr.

Sanna Lundell

Trots att man inte kan skilja på en vanlig leverfläck och malignt melanom. Vem som helst kan likväl köpa upp sig på ett lager restylanesprutor och botox, starta en fillerssalong och locka dit fjortisar som tar sms-lån och vill pumpa upp läpparna.

Alltså vem som helst. Din elektriker. Din rörmokare. Din snabbköps­kassörska.

En gammal allmänläkare eller en psykiatriker som inte har satt skalpellen i någon sedan hen dissekerade lik på läkarutbildningen för en sisådär 25 år sedan kan helt utan vidareutbildning sadla om och börja förstora bröst, lyfta ögonlock eller korrigera näsor.

Skönhetsbranschen i Sverige är totalt oreglerad. Jag förstår inte hur folk över huvud taget vågar lägga sig under kniven i det här landet. Ändå genomförs cirka 25 000 skönhetsoperationer om året, och efterfrågan bara växer och växer.

Vi är som galna i att pumpa in tuppkam och nervgift i våra fejs, förstora tuttar, suga ut fett och skära bort överflödig slapphud.

Och om det har jag, tro det eller ej, ingen som helst åsikt. Jag skiter i det, folk får göra som precis som de vill, bara de känner sig glada och vackra. Men de ska inte behöva riskera livet för att Socialstyrelsen låter den här branschen vara i princip ­fullständigt laglös. Vår skattefinansierade vård ska ju inte behöva ta hand om skönhetsbranschens misslyckanden.

Och misslyckandena växer ju ­naturligtvis i samma takt som operationerna och injektionerna. Vissa blir allt annat än snyggare. Tvärtom stapplar de ut från salongerna med förlamade ansikten, för jävliga ärr, knöliga magar, för små näsor, ej blinkbara ögon, fantomsmärtor och så vidare. Det blir ju med tanke på omständigheterna och alla de där för ändamålet ej utbildade kirurgerna ­inte alltid bra, det kan vilken idiot som helst räkna ut.

Socialstyrelsen känns plötsligt ­oerhört tandlös och slapp. Det var ju inte direkt i går som den första bröstförstoringen gjordes i Sverige. De kan liksom inte skylla på att det här är ett nytt fenomen. Och visst måste man kunna reglera en bransch redan innan den har slagit fäste i Sverige.

Varför vänta, när det i värsta fall handlar om liv eller död? Hur många misslyckanden ska behövas innan ­adekvata regler och ­lagar ­införs?

Himmel

Att Neil Young fortsätter att förgylla världen med sin musik. Nya skivan ”Psychedelic pill” ger mig precis den värme som behövs nu när hösten stormar in och mörklägger Sverige.

Helvete

Att nya James Bond-‧filmen otillbörligt gynnas av precis all svensk press. Sedan när blev släppet av en ny Bond-rulle en stor nyhet som alla borde få ta del av?

Följ ämnen i artikeln