Psalmsångarna fälls - och frias

Psalmsångarna som hindrade en nazistdemonstration fälls, men slipper straff.

Jönköpings tingsrätt fann ett elegant sätt att hantera deras civila olydnad.

Hur bör de rättsvårdande myndigheterna bedöma fem kristna personer som under Svenskarnas partis demonstration på 1 maj i Jönköping sätter sig i en korsning som nazisterna skulle passera och börjar sjunga?

Då de inte lydde polisens uppmaning att flytta på sig ansåg assistentåklagare Lisa Hedberg att de gjorde sig skyldiga till brott, åtalade dem plikttroget för ohörsamhet mot ordningsmakt och krävde dagsböter.

Jönköpings tingsrätt har tagit bedömningen av denna bagatellartade brottslighet på stort allvar, en utredning citeras och ett gammalt fall i Högsta domstolen som blev prejudikat har letats upp.

Inte begränsat deras religionsfrihet

I en välskriven dom inleder tingsrätten med att vifta undan psalmsångarnas påståenden om att de genomförde en gudstjänst som borde vara skyddad av grundlagen.

Polisen har inte, genom att anvisa dem till en annan plats, begränsat deras religionsfrihet. De flesta är nog böjda att hålla med.

Inte heller anses de ha handlat i nödvärn: för att den rätten ska föreligga måste det finnas ett påbörjat eller överhängande brottsligt angrepp på person eller egendom.

Det fanns, för att uttrycka det milt, gott om poliser på plats för att stoppa eventuella nazistiska attacker.

Handlade moraliskt rätt

Tingsrätten landar därför i den vare sig överraskande eller orimliga slutsatsen att aktionen ”psalmsång mot nazism” utmynnade i att brott begicks.

Men då aktivisterna har protesterat mot en ideologi som är oförenlig med ett demokratiskt samhälle och då deras handlande inte nämnvärt störde ordningen så vore det ”uppenbart oskäligt” att utdöma de dagsböter åklagaren krävde. Rätten meddelar, som det heter, påföljdseftergift.

Översatt från juristsvenska betyder detta att domstolen anser att de åtalade har handlat moraliskt rätt. Och genom att gräva lite i paragraferna hittades en möjlighet att inte bestraffa dem, trots att det är skyldiga.

En lika elegant som ovanlig lösning. Men står den sig vid en prövning i hovrätten? Det är inte säkert.

Det är ett anständigt utslag, jag tycker mycket om det. Men moraldomar är, vare sig de åtalade frias eller fälls, inte oproblematiska.

Följ ämnen i artikeln