Om mätningarna inte fanns skulle de sova mycket bättre

Kadhammar i kulisserna

Opinionsmätningarna bidrar till att höja temperaturen men den är redan så hög att en del borde stanna i sängen.

I Sahlins gäng finns de som tror att hon är utsatt för en medial komplott. Det kanske är mänskligt när tidningarna dag efter dag skriver om Monas RAS och CHOCK.

Opinionen följer efter. Det kan man se i mätningarna.

Eller är det tvärtom?

De är nervösa på andra sidan också. Carl Johan Swanson, moderaternas presschef, mejlade till denna tidnings samhällschef Lena Mellin. Swanson meddelade att det ”självklart” inte är hans ”sak att ha synpunkter” på vem som skriver politik i Aftonbladet.

Sedan hade han synpunkter på att Robert Laul ska skriva politik i Aftonbladet. ”Det är dock viktigt att vara medveten om den tydliga vänsterprofil som Laul har”, varnar Moderaternas presschef.

Tack för rådet!

Härom dagen ringde jag Anders Borgs pressekreterare Markus Sjöqvist och undrade vilka framföranden finansministern planerar. Jag tänkte skriva en bit om Borg eftersom det är val snart.

Sjöqvist lät provocerad och ville veta syftet med min fråga. En stund senare ringde han Aftonbladets samhällsredaktion för att luska ut varför en ”värmlänning” ska skriva om finansministern.

Om inte opinionsinstituten fanns skulle Swanson och Sjöqvist sova bättre om nätterna. För att inte tala om partiledarna.

Vissa länder har förbjudit mätningar tätt inpå allmänna val. Frankrike, till exempel.

Det låter klokt. Politiker och allmänhet kan föra debatten i lugn och ro, må bästa argument vinna.

I verkligheten är det inte så enkelt. Eliten, till exempel storbanker, gör egna mätningar. De har läckt ut. Och med nätet går ändå inget att stoppa.

Det säger professor Sören Holmberg på statsvetenskapliga institutionen i Göteborg. En fråga från mig resulterar i en snabb, koncentrerad föreläsning av honom.

Svenska opinionsmätningar är hyggligt träffsäkra.

De väcker intresse för valet och informerar om opinionsläget. Nackdelen är att de kan påverka verkligheten i stället för att spegla den, främst för att väljarna tenderar att följa partier i medvind.

Vi kan också – detta är mina och inte Holmbergs ord – se mätningarna som daglig underhållning där karriärer tar fart eller dör, förhoppningar väcks och stäcks*, politiska skov blir verklighet eller ställs in. Det är roligt och spännande med val.

Jag har ett tröstens ord till Swanson, Sjöqvist och samtliga partiledare.

Om en vecka är det över.

Följ ämnen i artikeln