Bara SD-väljarna tror att Trump vinner

Det hade varit ytterst förvånande om svenska folket trott att någon än annan än Hillary Clinton blir USA:s nästa president.

Bara SD-väljarna tror att Donald Trump flyttar in i Vita huset.

Aftonbladet/Inizio har tagit reda på vilken kandidat som svenska folket vill ska vinna respektive tror ska vinna presidentvalet i USA den 8 november.

Nästan två tredjedelar, 62 procent, vill att Hillary Clinton blir USA:s första kvinnliga president. Marginellt fler, 63 procent, tror att det blir hon.

I Clintons hejarklack finns framför allt kvinnor, äldre och de som röstar på Liberalerna respektive på Centern i riksdagsvalet här hemma.

Däremot har hon inte särskilt stort stöd bland yngre personer och på vänsterkanten. De fortsätter hoppas ”annan”, det vill säga den redan utslagne Bernie Sanders.

Att så många satsar på Hillary Clinton beror inte bara på att hon representerar demokraterna, det av de två stora amerikanska partierna som ligger närmast de flesta svenska partier. Det beror sannolikt också på hennes kön. Om hon väljs hoppas sannolikt många på att det blir en signal till fler kvinnor på topposter, både inom politiken och näringslivet.

21 procent tror Trump vinner

Bara tio procent vill att fastighetsmagnaten Donald Trump, som ännu inte officiellt är klar som republikanernas presidentkandidat, vinner valet. Men mer än dubbelt så många, 21 procent, tror att han tar hem vinsten. Hemska tanke om de får rätt.

Trumps stödtrupper finns främst bland män och på högerkanten. 46 procent av SD-väljarna tror att han blir president medan 32 procent vill att det blir han.

Även bland KD-väljarna finns en hög andel, 23 procent, som tror att det blir Trump. De bör rimligen tillhöra partiets konservativa falang där också företrädare som Ebba Busch Thor och Lars Adaktusson befinner sig.

Hillary vinner

Nåväl, det var hur svenska folket tror och vill att presidentvalet i USA ska sluta. Hillary Clinton vann i båda fallen. Nästa intressanta fråga gäller det svenska intresset för USA-valet.

USA är ett stort och viktigt land där många har utvandrade släktingar och vänner. Det är dessutom vår tredje största handelspartner, förra året sålde svenska företag varor dit för 91 miljarder kronor.

Men presidentvalet i USA är långt mindre viktigt för Sverige än folkomröstningen i Storbritannien den 23 juni om landet ska stanna eller gå ur EU.

EU är den enskilt absolut viktigaste sammanslutning som Sverige är med i och väljer britterna att lämna unionen kommer det att få stora konsekvenser. För Storbritannien, för EU och framför allt för Sverige som i så fall förlorar sin bästa allierade.

”Makten går i arv”

Men det valet är det förvånande få som bryr sig om lika mycket som presidentvalet i USA. Det är en felprioritering som möjligen kan förklaras av att det handlar om val mellan olika färgstarka personer. Inte om principer, som britterna låtsas att de röstar om, trots att det i själva verket handlar om att få tyst på de värsta EU-skeptikerna.

Sedan kan man ju inte låta bli att förundras över att makten går i arv i en av världens mest tongivande demokratier. George W Bush blev president efter sin namne och far. Hillary Clinton blir det sannolikt, 16 år efter hon och maken Bill lämnade Vita huset.