Pengarekord – men hemliga samtalet hotar Trumps planer

Jag är långtifrån ensam om att dagligen få flera tiggarmejl från ex-president Donald Trump.

Inte konstigt att hans kassakista inför ett alltmer troligt försök att bli president 2024 är sällsynt välfylld.

Samtidigt hänger hotet om flera åtal över Trump och kan sätta krokben för hans presidentplaner.

Vid årsskiftet hade Trumps organisation Save America samlat in 122 miljoner dollar, över en miljard svenska kronor.

Donald Trump har senaste veckorna mer än någon gång tidigare låtit förstå att han har långt framskridna planer på att ställa upp i presidentvalet 2024.

Under en golfrunda kallade han sig president 45 och 47. Han var USA:s 45:e president 2016-2020 och skulle bli den 47:e om han ställde upp och vann valet om knappa tre år.

Han har rivstartat året med flera stora kampanjframträdanden i viktiga delstater där han också hintat tydligare än tidigare att det finns en stor chans att han ställer upp på nytt.

Trump är unik på det sättet att han fortsätter samla in pengar trots att han ännu inte offentligt deklarerat att han är kandidat 2024. Hans välfyllda kassakista måste vara rekord för en ex-president.

Väljarna öppnar plånboken

Vid årsskiftet hade hans organisation Save America samlat in 122 miljoner dollar, över en miljard svenska kronor. Han har mer än dubbelt så mycket pengar som det republikanska partiet.

Över 98 procent av bidragen är enligt organisationens egna uppgifter på 200 dollar eller mindre. Vilket indikerar att det är Trumps trogna väljarbas som öppnar plånboken.

Meningen är att pengarna bland annat ska gå till att stötta republikanska kandidater som Trump vill stödja inför kongressvalen i november. Men än så länge har fastighetsmiljardären varit väldigt snål. Han har bara donerat 350 000 dollar till sammanlagt 69 olika kandidater.

Över 98 procent av bidragen är på 200 dollar eller mindre. Vilket indikerar att det är Trumps trogna väljarbas som öppnar plånboken.

Som Don Corleone

Han har överhuvudtaget använt väldigt lite av de insamlade medlen vilket gör att han kommer att ha en unikt stark position om han bestämmer sig för att ställa upp 2024.

Det finns dock ett antal rättsliga tvister som kan sätta stopp för hans planer.
I delstaten Georgia pågår en förundersökning mot Trump för att på ett bedrägligt sätt ha försökt fuska sig till valsegern 2020.

De flesta minns säkert hans famösa telefonsamtal till delstatens valansvarige Brad Raffensperger där Trump i bästa Don Corleone-stil krävde att Raffensperger skulle ”hitta” 12 000 röster som krävdes för att ge Trump segern i delstaten.

Samtalet läcktes och är kanske det mest graverande beviset på hur Trump agerade bakom kulisserna för att ända valresultatet. Han anklagade motståndarsidan för fusk men den som verkligen försökte fuska var Trump själv.

En åklagare har fått klartecken att tillsätta en särskild grand jury för att rekommendera ett eventuellt åtal mot Trump. Fördelen för åklagaren är att hon då har obegränsat med tid att genomföra sin förundersökning och kan beordra vittnen att inställa sig.

Kan tvingas vittna under ed

En fällande dom skulle kunna ge fängelsestraff för ex-presidenten.
Även ett åtal vore besvärande för Trump. Särskilt om det kom mitt i valkampanjen. Däremot är det sannolikt inget som hindrar Trump från att ställa upp så länge han inte är dömd.

I New York pågår sedan tidigare en omfattande förundersökning mot Trumps företag. Trump Organisation misstänks för att ha blåst upp värdet på fastigheter för att kunna få banklån men till myndigheterna undervärderat dem för att smita från skatt. Den ansvarige åklagaren vill tvinga Trump, dottern Ivanka och sonen Donald Trump Jr att vittna under ed. Trump försöker med näbbar och klor att förhindra det.

I kongressen pågår en utredning om presidentens roll i stormningen av Kapitolium den 6 januari förra året som kan sluta med rättsliga åtgärder.
Dessa juridiska tvister kan åtminstone potentiellt stoppa eller försvåra Trump eventuella planer på ett nytt försök att nå Vita huset.
Under sitt senaste kampanjmöte i Texas utlovade ex-presidenten att han skulle benåda de demonstranter som dömts för sitt intrång i kongressbyggnaden, ifall han blev president igen.

Uppmanar indirekt till våld

Trump anser att de behandlats ”väldigt orättvist” utan att förklara vad som är orättvist med att individer som med våld försökt stoppa godkännandet av ett demokratiskt val straffas.

I samma andetag uppmanade Trump återigen indirekt till våld ifall det är så att han själv blir åtalad för valfusk i Georgia eller oegentligheter i samband med kongresstormningen.

– Om dessa radikala, onda och rasistiska åklagare gör något fel eller illegalt så hoppas jag att vi får se de största protester vi någonsin haft i det här landet.

Det är svårt att dra inte dra paralleller mellan dessa ord och det uppviglande tal Donald Trump höll den 6 januari förra året som ledde till stormningen av Kapitolium.

Jag ser att vissa kommentatorer i USA kallar Trumps senaste tal ”en uppmaning till inbördeskrig”. Jag kanske inte skulle gå så långt men det är uppenbart att Trump är verkligt rädd för de åtal som kan följa och att han redan försöker mobilisera sina anhängare för att skydda honom om det behövs.

Åtalen kan vara ett skäl för honom att ställa upp som presidentkandidat. Då kan han stämpla dem med sitt patenterade retoriska grepp, ”häxjakt”.