Mejla

Oisin Cantwell

Fentanyl-försäljning kan vara dråp

Publicerad:
Uppdaterad:
Fentanyl, Nationellt forensiskt centrum (NFC).
Foto: Jeppe Gustafsson/ TT NYHETSBYRÅN
Fentanyl, Nationellt forensiskt centrum (NFC).

Den som säljer fentanyl kan ha begått dråp.

I ett unikt åtal vill åklagare pröva om en man har gjort sig skyldig till elva fall av uppsåtligt dödande.


Fentanylanaloger klassades i oktober 2017 som hälsofarlig vara och två månader senare som narkotika.

Preparatet är ett starkt smärtstillande medel som används inom vården. Men olika varianter av fentanyl har letat sig ut på den illegala marknaden och lett till många dödsfall.

Med sin oerhörda styrka, 50 gånger mer potent än heroin, är drogen mycket svår att dosera. Redan en mycket liten mängd är dödlig.

En man i Motala tjänade mycket pengar på att sälja substansen förpackad i nässprayflaskor via nätet. Unga män avled efter att ha köpt hans produkter.

Dråp, anser åklagare Britt-Louise Viklund och har i dag väckt åtal vid Linköpings tingsrätt.

Mannen påstås ha gjort sig skyldig till elva fall av uppsåtligt dödande. Sida upp och sida ner i stämningsansökan vittnar på doftlös myndighetsprosa om tragedins omfattning:

Född 1994, anträffad död den 24 oktober 2017, född 1993, anträffad död den 25 oktober 2017 i Ramvik, född 1991 anträffad död den 18 november 2017 i Kiruna...

Det är det första åtalet i sitt slag i Sverige. Dråp är ett uppsåtligt brott. En lindrigare form av mord, för den som så vill.

Men åklagaren behöver inte övertyga rätten om att det var mannens avsikt att de skulle dö. Det kan räcka med att hon bevisar att han var likgiltig inför att fentanyl kan leda till döden. Han informerade inte köparna om hur farlig drogen är.

Kommer Viklund att lyckas? Jag vågar inte ha en uppfattning. Hon ger sig in i ny juridisk terräng och det finns inga prejudikat att luta sig mot.

Det närmaste i sitt slag är en dom i Svea hovrätt där två bröder fälldes för att ha vållat åtta personers död efter att ha sålt fentanyl.

Men vållande till annans död är ett oaktsamhetsbrott. Den här gången har ribban lagts betydligt högre.

Av åtalet går det att dra slutsatsen att åklagaren inte är säker på sin sak. Hon har nämligen garderat med ett andrahandsyrkande, vållande till annans död.

Ännu en fingervisning är möjligen att Linköpings tingsrätt tidigare sagt nej till att häkta mannen för dråp. Domstolen nöjde sig med grovt vållande till annans död.

Icke desto mindre är det bra att frågan prövas. Fentanylmissbruket har av polisen beskrivits som ett nationellt problem. Missbrukare tycks ha lärt sig att undvika preparatet, men härom året dog över 100 personer.

Ny praxis kan vara på väg. Och möjligen är det en seriedråpare som har ställts inför rätta.

Av: Oisin Cantwell

Publicerad: