Män har störst förtroende för Åkesson

Den partiledare som svenska män har störst förtroende för är Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

Väljarna i allmänhet har störst förtroende för hans motståndare Stefan Löfven.

Det visar nya siffror från Aftonbladet/Sverige tycker.

Den nya mätningen av förtroendet för riksdagens partiledare är en ny kalldusch för regeringen. Trots vårbudget och en ljusnande ekonomi har förtroendet för statsminister Stefan Löfven (S) och språkröret Gustav Fridolin (MP) ökat mycket svagt sedan den förra mätningen för tre månader sedan.

Botten för Romson

Förtroendet för språkröret Åsa Romson (MP) fortsätter att minska och är nu nere på ett nytt bottenrekord. Bara elva procent av väljarna har stort eller mycket stort förtroende för henne. Medan 58 procent inte har något som helst förtroende för henne.

Den partiledare som svenska folket för närvarande har störst förtroende för är S-ledaren Stefan Löfven. 36 procent av väljarna har stort eller mycket stort förtroende för honom. Det är en låg siffra för att toppa förtroendeligan och säger en hel del om glåmigheten i svensk politik just nu.

Bland ledarna för oppositionspartierna ökar förtroendet rejält för framför allt Jonas Sjöstedt (V).

Stefan Löfven (S) 36 procent + 2 %

Att statsministern delar förstaplatsen i en förtroendebarometer är inte unikt, men ovanligt. I förra mätningen hamnade han faktiskt på andra plats efter den då avgående KD-ledaren Göran Hägglund.

Löfven har problem med opinionen - men inte med kvinnorna. 40 procent av dem har stort eller mycket stort förtroende för S-ledaren vilket gör att han toppar kvinnoligan. Ett annat glädjeämne för den pressade Löfven är att det interna stödet fortfarande är kompakt. 92 procent av S-sympatisörerna har stort eller mycket stort förtroende för honom.

Problemgrupperna är män och yngre väljare. Där är förtroendet lägre.

Annie Lööf (C) 35 procent + 3 %

Förtroendet för Annie Lööf, som hunnit vara partiledare i snart tre år, fortsätter att öka. Hon är den alliansledare som väljarna hyser störst förtroende för.

Bra jobbat för en som leder ett parti som fick 6,1 procent av rösterna i valet i höstas.

Hennes största supporters är män. 88 procent av centerns sympatisörer har stort eller mycket stort förtroende för henne.

Jonas Sjöstedt (V) 35 procent (+ 8 %)

Sjöstedt lever i den bästa av världar och det förklarar varför förtroendet för honom ökar mest i den här mätningen. Han har stort inflytande genom samarbetet med regeringen men slipper ta ansvar för att förverkliga besluten.

För tre månader sedan låg Sjöstedt sexa på förtroendelistan. Nu ligger han på tredje plats.

Sjöstedt har ett lite högre förtroende bland kvinnor, men formkurvan är ganska jämn. Hela 98 procent av V-sympatisörerna har stort eller mycket stort förtroende för honom. Nordkoreanska siffror och den här mätningens bästa siffra.

Anna Kinberg Batra (M) 31 procent (oförändrat)

Fredrik Reinfeldt hade det också lite motigt i början av sin partiledarkarriär. För att leda Sveriges näst största parti är det en ganska låg andel som har stort eller mycket stort förtroende för M-ledaren.

Kinberg Batra, som valdes till ny M-ledare i januari, har en akilleshäl och det är kvinnorna. Där är förtroendet lägre än i hela väljarkollektivet.

77 procent av M-väljarna har stort eller mycket stort förtroende för Kinberg Batra.

Jimmie Åkesson (SD) 30 procent - 1 %

I mars, i den förra mätningen, låg Åkesson fyra på förtroendelistan. Nu är han femma.

Åkesson är alltså den partiledare som männen har störst förtroende för, trots sjukskrivningen för utbrändhet. Nästan varannan svensk man, 44 procent har stort eller mycket stort förtroende för SD-ledaren. Det är en ökning med 10 procentenheter sedan förra mätningen.

Bland kvinnorna ser det helt annorlunda ut. Bara 16 procent har stort eller mycket stort förtroende för honom. Om SD ska lyckas nå sitt mål, att bli Sveriges näst största parti, bör de nog satsa på en politik som också går hem även bland kvinnor.

86 procent av SD:s sympatisörer har stort eller mycket stort förtroende för SD-ledaren.

Jan Björklund (FP) 28 procent + 1 %

Folkpartiet gjorde ett dåligt val och har inte haft några framgångar i opinionen sedan dess heller. Men förtroendet för FP-ledaren ökar trots det, för andra gången i rad.

Björklunds svaga punkter är kvinnor och yngre väljare. Där ligger han inte alls på samma nivå som bland män. Av FP-väljarna är det 86 procent som har stort eller mycket stort förtroende för honom.

Gustav Fridolin (MP) 28 procent + 1 %

Den av opinionen tidigare så omhuldade Fridolin har haft en tuff start som minister men förtroendet för honom är oförändrat i den här mätningen.

Men bland de yngre väljarna är det fortfarande han som regerar. Fridolin toppar ungdomsligan. Bland MP-väljarna har 91 procent stort eller mycket stort förtroende för honom.

Ebba Busch Thor (KD) 17 procent + 1%

Busch Thor valdes till ny KD-ledare i april och fick barn några veckor senare. Hon kommer inte att vara tillbaka på den politiska scenen förrän i höst och är fortfarande okänd. 16 procent av väljarna känner inte till att hon finns.

Trots det anser nästan en femtedel av väljarna att de har stort eller mycket stort förtroende för henne. Kvinnorna är en grupp som hon måste bearbeta. Där ligger Busch Thor betydligt sämre till än bland män och yngre väljare.

82 procent av KD-väljarna har stort eller mycket stort förtroende för henne.

Åsa Romson (MP) 11 procent - 3 %

För MP:s kvinnliga språkrör är den här mätningen en katastrof. Förtroendet för henne är nere på samma nivå som Jimmie Åkesson och Lars Ohly snuddat vid.

Och trots att regeringen under våren presenterat politik som kommer att förverkligas minskar förtroendet för henne kraftigt.

Kan det vara bottenfärgen till skutan som spökar? Först sa Romson att det inte var hon som köpt den, sedan att den visst var tillåten för hennes båt.

Romson ligger lite bättre till bland kvinnor och yngre väljare än bland män, som verkligen gör tummen ner för henne. 54 procent av MP-sympatisörerna har stort eller mycket stort förtroende för henne.

Undersökningen är genomförd inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel. Ett riksrepresentativt urval på 1 583 personer över 18 år tillfrågades via webben mellan 3 och 21 juni. Frågan som ställdes var hur stort förtroende de hade för partiledarna, mycket stort, stort, litet eller inget förtroende alls. Bara de som kände till partiledarna fick svara.