Reinfeldts huvudvärk: 21 miljoner arbetslösa

Om Fredrik Reinfeldt drabbas av molande huvudvärk blir man inte förvånad.

I början av nästa år går över 21 miljoner EU-medborgare utan jobb.

Och fler än en halv miljon svenskar.

Om exakt tre veckor tar Sverige över som ordförande i EU. Under ett halvår blir statsminister Fredrik Reinfeldt (M) en av världens hetaste politiker.

Det är inte precis i ett önskeläge han tar över ansvaret för unionen. Lågkonjunkturen är den värsta sedan 1930-talet, arbetslösheten exploderar.

I går presenterade Reinfeldt sitt program för ordförandeskapet i Bryssel. Inte oväntat står två frågor överst på dagordningen. Klimatet och jobben.

Enligt prognoser från EU-kommissionen ökar arbetslösheten i hela unionen i år från 18 miljoner till 21,5 miljoner.

Saknar motstycke

Enligt en pinfärsk rapport från Arbetsförmedlingen ser det lika dystert ut i Sverige. Nästa år kommer 570 000 människor att gå utan jobb. Då ingår omkring 30 000 personer som sysselsätts av Arbetsförmedlingen men som ändå räknas som arbetslösa.

Bland de yngsta, under 25, är det riktigt illa ställt. Mer än var tredje kommer att gå utan jobb.

Hela ökningen av sysselsättningen under rekordåren, 2005–2008, raderas nu ut. 260 000 jobb försvinner i en nerslaktning av framför allt industrin som saknar motstycke i modern svensk historia.

Men hur ser då Fredrik Reinfeldts recept ut? Det handlar inte om att uppfinna jobb eller stödja näringar med problem, exempelvis bilindustrin.

– När skeppet sjunker är min huvuduppgift att rädda sjömännen, inte skeppet, som Reinfeldt uttryckte sig i går i Bryssel.

Högre ambitioner

Utöver att hålla statsfinanserna i så god ordning som möjligt är Reinfeldts mål att hjälpa de arbetslösa att behålla kompetensen så att de är möjliga att anställa när konjunkturen vänder uppåt igen.

Reinfeldt vill alltså bekämpa den europeiska arbetslösheten på samma sätt som här hemma. Den som förlorar jobbet ska inte halka i diket utan stanna kvar på vägen.

Räcker det valåret 2010?

Sannolikt inte. När mer än var tionde svensk går utan jobb vore det märkligt om väljarna inte krävde högre ambitioner.

Följ ämnen i artikeln