Stränge Borg drar på sig livremmen

Men han beter sig likadant.

För Anders Borg är det hängslen och livrem som gäller.

VILL SPARA I LADORNA Anders Borg påminner om den legendariske S-finansministern Gunnar Sträng (infälld) då han, trots en pågående valrörelse, håller hårt i den offentliga plånboken.

I sin nya argumentsamling använder sig Socialdemokraterna av skräckpropaganda. Om alliansen får fortsätta regera kommer skatterna att sänkas med enorma summor och välfärden i princip raseras.

Frågan är om det är argument som biter i kampen mot Anders Borg, den minister som svenska folket har störst förtroende för vid sidan av statsministern.

Det kändes i alla händelser mycket avlägset när han presenterade de färskaste siffrorna om det ekonomiska läget på statsministerns officiella sommarresidens Harpsund i går eftermiddag.

Allt ser mycket bättre ut än för bara två månader sedan.

Arbetslösheten kommer att bli lägre, tillväxten högre och sysselsättningen högre.

Det ser ganska ljust ut för Sverige. Bättre än för många andra EU-länder.

Med 29 dagar kvar till valet skulle man kunna tro att det skulle få finansministern att öppna plånboken. Varsågoda – vi har råd med både det ena och andra.

Men det gör inte Anders Borg. Tvärtom säger han att läget i USA och i flera andra viktiga svenska exportländer är så darrigt att det finns ”en nedåtrisk” i ekonomin och därför gäller det att hushålla för att klara de ”tunga utmaningar” som möjligen kan komma.

– Jag höll en längre predikan för regeringen om det, sa Borg.

Hängslen och livrem. Precis som den legendariske Gunnar Sträng (S) som var finansminister i 21 år fram till 1976.

Konjunkturinstitutets chef Mats Dillén är inte känd för att förespråka ekonomiska lättsinnigheter. Han anser att reformutrymmet nästa år är ungefär 25 miljarder.

Men Anders Borg, den nye rikshushållaren, säger att det handlar om högst 16 miljarder och att av dem är 5 redan öronmärkta för sänkta skatter för 65-plussare. 3 miljarder har utlovats till höjda statsbidrag till kommunerna och 6,2 till skolan.

Sedan är de pengar som Borg tycker att det går att sätta sprätt på nästan slut. För här ska det hushållas och sparas i ladorna för säkerhets skull. Man vet inte om vargavintern kommer tillbaka.

Att Socialdemokraterna vill komma åt Anders Borg är inte konstigt. Han är ett av regeringens starkaste kort i kampen om väljarna.

Men biter argumenten om drygt 92,5 miljarder i sänkta skatter och 100 000 färre arbetare i välfärden?

Förmodligen inte. Den enda skattesänkning som alliansen uttryckligen lovar är 5 miljarder till pensionärerna nästa år. De rödgröna vill själva sänka ännu mer, med 7,5 miljarder.

Allt annat är ambitioner och målsättningar. Som bara genomförs om statens finanser går med överskott.

Försiktighet är en dygd. Men är Anders Borg alltför försiktig?

Följ ämnen i artikeln