Axmyr kan dömas till 50 års fängelse

ÖREBRO. Leif Axmyr, en 75-årig man med tunn röst och guldmedaljong runt halsen, ansökte i dag om att få sitt livstidstraff omvandlat till 50 års fängelse.

Det var länge sedan lagens strängaste straff innebar att mördarna var ute igen efter tio år.

Hur stor är risken att Axmyr, den person i Sverige som har suttit inlåst längst tid, återfaller i grov brottslighet?

Kring denna fråga resonerade några jurister under en dryg timme i sal 4 i Örebro tingsrätt under eftermiddagen.

Axmyr själv hävdade, inte helt överraskande, under ett kort och något virrigt anförande att han numera närmast är att betrakta som en ängel, att han vill flytta till Halmstad, röra sig i naturen och ta hand om hundar.

Hade denne figur fått hållas bara två minuter till så hade han väl börjat yra om att han har funnit gud och ämnar ge sig ut på en from pilgrimsfärd den dagen han släpps.

Men att mannen som sitter bara några meter från mig är, eller i varje fall har varit, exceptionellt farlig är väl dokumenterat. 

Axmyr slog 1982 ihjäl två personer under permission för ett straff han avtjänade för grova våldsbrott. Ett dåd som domstol på goda grunder beskrev som "totalt hänsynslöst".

Att han har suttit inspärrad i 30 år har inte hindrat honom från att dra på sig nya domar. Olaga hot, narkotikabrott, bestickning. Grundare av den kriminella fängelseorganisationen Brödraskapet.

Två gamla kåkfarare med ansikten som Börje Salming intygade för rätten att de har ett genomarbetat program som väntar Axmyr, avspänt klädd i kavaj och t-shirt, den dagen han kommer ut och att de inte kommer att tolerera sprit och knark.

Advokat Gabriel Rudbeck påpekade att 75-åringen inte har rapporterats för misskötsamhet på fem, sex år - "det är lika lång tid som ett nioårigt fängelsestraff i praktiken innebär" – och yrkade på 50 års fängelse eller "vad tingsrätten finner lämpligt".

Åklagare Gunnar Brodin harklade sig, sa pessimistiskt att det mesta tyder på att Axmyr kommer att få sin ansökan beviljad, men spjärnade ändå emot och ville veta hur denne man, som under alla dessa år bara haft tre riktiga permissioner, ska kunna hantera friheten.

Åklagaren hade skäl att vara pessimistisk. Redan 2010 beslöt Örebro tingsrätt att Axmyr skulle avtjäna 46 år och 6 månader i fängelse, det längsta tidsbestämda straffet någonsin i Sverige. Det revs dock upp av hovrätten.

Är det humant att en gammal man som rimligen inte har särskilt många år kvar inte ska veta när han kommer att släppas, att han efter tre inlåsta decennier fortfarande inte ska få ha ett datum att se fram mot?

Det borde vara svårt att svara ja på den frågan. Jag tror att det är så domstolsväsendet kommer att resonera: det räcker nu.

Alldeles oavsett utgång är detta fall för övrigt ett osedvanligt pedagogiskt exempel på att det är bra att det numera är Örebro tingsrätt och inte regeringen som avgör dessa frågor.

En av personerna som Axmyr mördade var nämligen den tidigare socialdemokratiske finansministern Allan Larssons styvson.

Jag tror inte för ett ögonblick att olika regeringars elva avslag på mannens nådeansökningar har något med den saken att göra, men redan blotta tanken på jäv är olyckligt.

Lagens strängaste straff får helt enkelt inte hanteras godtyckligt eller partiskt.

Och då allt var sagt och gjort log Axmyr mot sina två vänner på åhörarbänken, fingrade på sin medaljong och fördes ut mellan två vakter.

Följ ämnen i artikeln