Insmickrande ansökan ska få EMA till Sverige

I det tysta pågår en kamp i mångmiljonklassen. Regeringen har inrättat ett tremannasekretariat lett av den erfarne ambassadören Christer Asp för att lägga beslag på EU:s läkemedelsmyndighet, Ema, samma dag som Storbritannien lämnar unionen. Den ligger i dag i London.

Det kan låta klyschigt men i det här fallet är det faktiskt sant: ingen möda lämnas osparad. Inga kostnader heller, om man ska tro regeringens synnerligen insmickrande ansökan.

För det första erbjuds myndigheten en rad nybyggda eller nyligen ombyggda lokaler. Antingen i Life city vid Karolinska institutet eller gamla Central-posten mitt i city, där Näringsdepartementet nu sitter. Oavsett vilken står regeringen för hyran under tre år.

Men det är inte det enda regeringen bjuder på om myndigheten skulle flytta hit. Skulle det bli fallet då EU-ministrarna fattat det avgörande beslutet i slutet av november kommer regeringen att se till att det öppnas en så kallad European school i Stockholm. Där erbjuds utbildning på alla officiella EU-språk från förskola till gymnasium. Om eleverna vill fortsätta plugga är högskola och universitet gratis, poängterar regeringen.

Eftersom det kan vara svårt att komma in i ett nytt land ska regeringen öppna en särskild one-stop shop som hjälper de anställda och deras familjer att finna sig till rätta. De ska också få personnummer även om de inte är skrivna här och sjukvård på samma villkor som gäller för svenska medborgare. Samt garanteras ”högkvalitativa hyreslägenheter” nära kontoret. Jojo.

Stockholms goda kollektivtrafik framhålls som en attraktion liksom att det bara tar 20 minuter med tåget till Arlanda, som har 38 avgångar i veckan till Bryssel. Och 146 till Helsingfors. Liksom att man från 2020 får sina inresehandlingar till USA kollade redan i Sverige.

En annan fördel som regeringen lyfter fram är att vi kommer ha 5G som mobil uppkoppling redan nästa år, att det finns 17  000 hotellrum i Stockholms city och att arbetsmarknaden är så god att medföljande har goda chanser att skaffa sig ett jobb.

Är det larvigt eller är det larvigt? Nej, faktiskt inte. Sverige ligger långt framme när det gäller läkemedel, avancerad forskning bedrivs på Karolinska, läkemedelssektorn har visserligen krympt sedan sina glansdagar men är inte föraktlig och det finns redan en EU-vårdmyndighet i Stockholm, smittskyddsmyndigheten ECDC vid Karolinska. Det kan bli ett kluster som gynnar Sverige.

Men ansökan är lite, lite för mycket för att man ska ta den på allvar. Edens lustgård ligger inte här.


FEM SAKER ATT HÅLLA KOLL PÅ I VECKAN

Bisarr folkomröstning

Tyskarna väljer under söndagen ny förbundsdag, samtidigt som de folkomröstar om framtiden för Tegelflygplatsen från 1920-talet. Nostalgiker vill behålla den, som ett minne av luftbron mellan öst och väst, trots att Schönefeld söder om stan byggts ut för att bli Berlins enda flygplats. 
Avslutas under måndagen

FN:s årliga generalför­samling avslutas under måndagen efter den sedvanliga gruppresan för rader av svenska politiker som känner sig manade att närvara under det celebra mötet som täpper till halva Manhattan. Men Sverige är en av FN:s ­större stöttor så hög närvaro kanske är på sin plats.
Dags för stämma

Centern möts vartannat år till stämma och i år ligger ­tonvikten på valen nästa år. ­Klimat, trygghet i hela landet och bättre villkor för lands­bygden är några av temana. ­Annie Lööf håller såklart tal och redan i inbjudan utlovas Centerns största kalas med ­trerättersmiddag och dans.
Också i Malmö

På lördag och söndag centraliseras politiken till Malmö när även Vänsterpartiet har ett möte där. Men i deras fall är partiets kommun- och regionalpolitiker som träffas för att utbyta kunskaper och erfarenheter. Jonas Sjöstedt ska självfallet också
elda massorna inför valet nästa år.
Tack och adjö

Anna Kinberg Batras sista dag som M-ledare infaller på söndag då partiet håller extrastämma i Stockholm. Om inget oförutsett inträffar kommer hennes efterträdare att bli den nuvarande ekonomiske talespersonen Ulf Kristersson, 53. Han har elva månader på sig att vända M:s nedåtgående trend.

Följ ämnen i artikeln