Sätts reglerna ur spel gäller de snart inte alls

Att den spanska rättegången mot Jonas Falk avbryts förvånar inte.

Detta fall är inte den europeiska juridikens mest förnämliga stund.

Vad domstolen Audencia Povinciella i Barcelona syftar på då den motiverar sitt beslut i dag att stoppa processen med att allvarliga formella fel har begåtts under utredningen vet vi ännu inte.

Enligt Dagens Nyheter handlar det bland annat om att Falk inte har fått ta del av allt utredningsmaterial. Det låter hårresande, men det är å andra sidan mycket som är hårresande i det stora kokainmålet.

Svea hovrätt har konstaterat att allvarliga rättegångsfel begicks i tingsrätten, ett påstått försök att smuggla över 700 kilo kokain visade sig vara uppklarat i USA och svenska åklagare har klagat på att Spanien inte följt gällande regler. För att bara ta några av alla konstigheter.

Misstankarna försköts

Målet förs nu tillbaka till den utredningsdomare som år 2009 inledde förundersökningen. Allt måste göras om. Det kan ta åratal.

I Sverige handlade misstankarna om grova narkotikabrott. I Barcelona har fokus förskjutits och Jonas Falk anklagas för penningtvätt och skattebrott.

Men de svenska rättegångarna kretsade i stor utsträckning runt de enorma summor pengar som Falk förfogade över. Han har med andra ord i praktiken redan friats för det han nu har åtalats för i ett annat land. Detta strider mot all anständighet.

Den utpekade knarkbaronen hann bara vara på fri fot i ett dygn då Svea hovrätt släppte honom förra året. Den svenska åklagaren tipsade en kollega i Spanien som omedelbart utfärdade en europeisk arresteringsorder. Falk skulle till varje pris sättas dit.

Han har nu suttit inlåst i nästan fyra och ett halvt år utan fällande dom. I Spanien finns en maxgräns för häktning, fyra år. Men då tiden i svenskt häkte inte räknas in kommer spanjorerna runt det problemet.

Rättvisan imponerar inte

Stockholms tingsrätt lämnade ut honom med förbehållet att han inte fick åtalas för brottet "deltagande i kriminell organisation". Det är nämligen inte en brottsrubricering som finns i svensk lag. Ett förbehåll som Spanien dock har struntat i.

Internationellt samarbete är nödvändigt för att bekämpa organiserad brottslighet. Men grundläggande rättssäkerhetsprinciper måste gälla även då människor med gediget kriminellt förflutet misstänks för brott. Om reglerna lite då och då sätts ur spel gäller de snart inte alls.

I detta fall har rättvisan sannerligen inte imponerat. Varken i Sverige eller i Spanien.