Sluta agera sexister- då löser det sig

Han kallades för ”Filosofen”.

Fransmannen Lilian Thuram spelade 142 landskamper, vann ett VM-guld och ett EM-guld. Under sin sejour i Juventus gick han även under smeknamnet ”Il Professore”.

Varför? Han tänkte.

Det säger kanske inget om ­andra fotbollsproffs, men det avslöjar hur lite som förväntas av dem. Samtidigt är de förebilder, för fans och för ungdomar.

I kväll börjar VM i Brasilien. ­Bortom matcherna handlar en del av förhandssnacket om kvinnosyn. Det brukar bli så när det ­närmar sig ett världsmästerskap för herrar.

Ett tips är att syna tv-bilderna från läktarna. Det går inte en match utan att bildproducenten lyckas med VM-trippeln: män i lustiga hattar, gulliga barn och snygga brudar.

I vintras presenterade en av huvudsponsorerna, Adidas, två VM-tröjor som senare drogs in. På den ena stod det ”Lookin' to ­score” bredvid en bild av en kvinna i bikini. På den andra, ”I love Brazil” där hjärtat var format som en kvinnorumpa.

Och det är inte ens toppen på isberget. Precis som i Sydafrika 2010 och Tyskland 2006 väntas prostitutionen öka. Oavsett utfall säger det en del om kulturen kring ett VM.

I Belo Horizonte, en av spelplatserna, har lokala prostituerade gått engelskakurser för att för­bereda sig inför mästerskapet. Och det finns säkert många som tycker det är en lysande idé. Samtidigt finns den undanskuffade debatten kring alla de män som prostituerar sig.

Men nu handlar det om herr­fotboll och kvinnosyn.

Det krävs ingen närläsning av trupperna för att rada upp stjärnor som har ertappats med prostituerade kvinnor och/eller har haft sex med minderåriga.

Frågan är varför de här sakerna aldrig kommer upp när VM för damer spelas. Vissa dörrar måste slås in, även om de står på vid gavel.

Det finns ingen tilltro till manliga fotbollsproffs och supportrar. Det finns knappast heller någon självrannsakan.

Nu för tiden åker Lilian ­Thuram runt och föreläser om rasismen inom fotbollen. Han menar att om viljan verkligen fanns att stoppa den hade den redan ­varit försvunnen. Detsamma gäller rimligen med kvinnosynen.

Om alla bestämmer sig för att sluta agera som sexister så löser det sig. Spelare, tv-bolag, förbund, sponsorer och supportrar.

I andra fall får vi utgå ifrån att sexismen kring och inom herr­fotbollen inte ses som ett problem.

En annan gammal VM-profil, engelsmannen Peter Crouch, ­anklagades år 2010 för att ha köpt sex av en ton­åring. Sanningen kom aldrig upp till ytan.

Men i en klassisk intervju, från ett ­annat tillfälle, gav Crouch ett citat som ringar in normerna kring herrfotbollen. Reportern frågade vad han hade varit om han inte var fotbollsspelare. Crouch ­svarade:

”Oskuld.”

Doktorn

Handbollsspelaren Jan Lennartsson kunde knappt röra bollen utan att kommentatorerna påpekade att han kombinerade sin sport med att doktorera i matematik. Nu för tiden hittar vi honom vid Chalmers i Göteborg.

Feministen

Johan Forsberg.

 Johan Forsberg, SHL-forward i Luleå, rönte i vintras uppmärksamhet långt utanför rinken. Många tappade hakan när han berättade om sina – feministiska sympatier. Är för övrigt en av Sveriges mest underhållande twittrare.

Följ ämnen i artikeln