EU är misslyckat när vi inte förstår

Jag sitter under en stekande sol och klarblå himmel på en ­grekisk paradisiskt stenstrand. För exakt två år sedan satt jag på en nästan identisk grekisk paradisisk stenstrand på en ­annan ö och skrev en ­kolumn om det som jag av alldeles ­naturliga skäl måste och kommer att skriva om också i dag. Den tål att upprepas. Måste tjatas. Den ­kommer att handla om EU. Det misslyckade projektet!

För så länge vi inte förstår varandra i den här unionen så är det ett misslyckat projekt. Så länge vi ­inte kan göra oss förstådda av ­varandra så faller ju hela idén. Det finns inga tolkar på grekiska ­avlägsna stenstränder. Det finns ­förvisso en del engelskspråkiga unga greker, men långtifrån så ­pass engelsk- och EU-kunniga att vi kan diskutera det ­grekiska rasistpartiet Gyllene ­Grynings och Sverigedemokraternas framgångar i EU-­valet. Jag vet inte ens vad Sverige­demokraterna heter på engelska.

Vi kan heller inte tala om den ­grekiska krisen. Eller ­invandring, utbildningssystem, ­pensioner, muthärvor, eller vad som egentligen händer i EU-parlamentet.

Jag vet inte ens hur EU-parlamentet funkar: 35 år gammal, universitets-utbildad, hyfsat engelskspråkig ­journalist. Ändå kan jag så ­för­svinnande lite om EU. Tror vi ­läste om EU cirka en termin under ­gymnasiet. Min dotter som ska ­börja sjuan vet att det är en union mellan de europeiska länderna. That's it. I övrigt ingen koll. Det ­behövs inte, vi bestämmer väl ­själva över Sverige?

Vi, vuxna liksom barn, agerar som om EU vore någon gullig fredsklubb utan förpliktelser. Utan krav. Få ­verkar förstå att Sverige faktiskt ska följa de regler EU:s institutioner ­beslutar om.

Om Sverige inte följer reglerna kan landet dras inför EU-domstolen. Om en svensk lag står i strid med en ­EU-lag är det EU-lagen som gäller. EU är större än Reinfeldt.

Ändå röstade bara 51 procent av oss i EU-valet. Vi tycker inte att det är så viktigt. Vi har ju inte så många platser där i parlamentet så det gör väl detsamma liksom.

Det här är inte demokrati. Det är de välutbildade, språkkunniga ­företagarnas klubb för inbördes ­beundran och gynnsam handel.

Jag skriver som jag skrev för två år ­sedan, EU-länderna ­måste ha ett ­gemensamt ­andraspråk. Alla EU-­länder måste på detta gemen­samma andraspråk ge oss ­utbildning i vad EU ­faktiskt innebär. ­Demokrati ­förut­­­­sätter att vi vet vad vi har ­för val.

Himmel

Apelsinträd under månen och katter som äter insekter.

Helvete

Att jag missade Håkan Hellström på Ullevi. Det smärtar i själen när jag ­tänker på det.

Följ ämnen i artikeln