Muslimer i Sverige hotas av de radikala

Pressmeddelandet som den amerikanska armén utfärdade när den svenska medborgare som pekas ut som al-Qaidas andreman i Irak dödades var mycket sakligt.

Soldaterna blev beskjutna när de gick in i byggnaden som terroristerna befann sig i, elden besvarades. Fyra andra män, tre kvinnor samt tre barn dog efter att en av terroristerna sprängt sig själv.

Senare visade det sig att ”svensken” var skottskadad och gick upp på övervåningen med några av krigarna samt kvinnor och barn. Där han sprängde sig själv med en självmordsväst, men flera av kropparna bar spår efter kulor. 

Strax efter nyheten kommit ut startar diskussionen om han verkligen var andreman i al-Qaida. Kurdo Baksi hävdade att hans roll var överdriven, uppgifter som tillbakavisas av amerikanerna, men det ingår i spelets regler att antingen höja eller tona ner den dödes betydelse.

I Sverige säger vänner att de inte kan tro att den döde kunde ägna sig åt något sådant för han var ju så snäll, och outbildad och hade dessutom hade sagt i intervjuer att han bara ville studera islam.

Som om krigande kräver högskoleutbildning, alla terrorister har al-Qaida intatuerat i pannan och de som intervjuas alltid berättar sina innersta sanningar.

Enligt Säpo finns det små grupper med islamister i Sverige och att de kan hylla al-Qaidaledaren som martyr vilket kan inspirera unga män att åka och slåss. 

Att ynglingar förmås att slåss för något de anser ger dem mening med livet är inget ovanligt, det inträffar vid varje krig. Allvarligt är dock att muslimer som flytt från förtryck i sina hemländer hotas av de radikala islamisterna. Enligt islamistexperten Aje Carlblom har de terroriserat unga i Rosengård för att de har haft avvikande meningar i religiösa frågor.

Makan Afshinnejad, kommunfullmäktig för folkpartiet i Järfälla kommun, skriver i Newsmill att han på nära håll följt jihadisternas propagandamaskineri i skolor och på fritidsgårdar och att samhället inte vågar ta tag i detta av rädsla för att stämplas som rasister. 

Att tro att alla muslimer är terrorister är som att påstå att alla svenska kvinnor är blonda puckon vid namn Inga. Men att ignorera deras existens, oavsett hur få de är, är att överge dem som flytt undan dem till Sverige. Verkligheten är trots allt betydligt mer nyanserad än ett pressmeddelande från den amerikanska armén. 

Följ ämnen i artikeln