Det enda vårt samhälle egentligen har lyckats med är att bygga murar

Det enda samhället har ­lyckats med genom terror­bekämpningen är att stänga in oss.

Slussar, fingeravtryck, koder.

Roten till det onda har inte angripits.

Man kan genast invända att vissa visst har lyckats. Baskiska Eta finns knappast mer, IRA lamslår inte ­längre London, Rote Armee Fraktion och italienska Röda brigaderna finns inte längre.

Och så är det ­givetvis. Vissa terroristorganisationer dör eller för­lamas. Men andra tar vid. Terror­hotet är sannolikt större nu än ­någonsin.

Exempelvis slog Säpochefen ­Anders Thornberg, som jobbat inom polisen i 35 år, nyligen larm om att hotet från rekryteringen av unga svenskar till våldsbejakande islamism ­hotar att bli övermäktigt.

”Det är ett enormt tryck på Säpo. Det kan inte fortsätta att rekryteras fler och fler, för då kan vi inte klara det till sist.”

Det enda samhället hittills lyckats med är att stänga in oss, skapa murar.

I regeringskansliet Rosenbad kontrolleras besökare på samma sätt som på en flygplats. Väskor och ytterkläder röntgas, besökare går in genom bågen.

Det finns knappast en centralt belägen arbetsplats som det bara går att ­kliva in på.

Det krävs passerkort och koder.

Eller rentav slussar.

En flygresa inleds med svettiga köer och oändliga kontroller. I Storbritannien har de som registrerat sina ögon snabbspår in i landet. Iriskontroll.

Men däremot har samhället, det globala alltså, misslyckats med att komma åt ­roten till det onda.

Fler och fler känner sig ­kallade att ansluta sig till IS. ­Sverige ligger på tredje plats i Europa vad gäller antalet ­jihadister i Syrien per ­capita. Unga, både män och kvinnor, från Göteborg är överrepresenterade.

Att minska ­utanförskapet är det som gäller, ­enligt samfälld ­expertis.

Men det är en ingen quick fix eftersom inkludering börjar med föräldrarna.

Ett steg i den riktningen är Stockholms stads nya, kritiserade policy för hemvändande ­jihadister och dem som vill lämna våldsbejakande ­grupper. Insatser ska underlätta för dem att få jobb och bostad.

Ett steg i en helt annan, ­repressiv riktning, är den av regeringen tillsatta ­utredningen om den nuvarande lagstiftningen fyller FN:s och Financial ­Action Task Forces krav på att förhindra och ­bekämpa terrorism och finansieringen av den.

Vi har stängt in oss. Men det har inte minskat terror­hotet.
LÄS MER: Han får unga att kriga för terrorarmén