”En lång grej” – piggt eller olämpligt av Ann Linde?

Att kalla dödliga vapen för ”långa grejer man har på axeln” är kanske charmigt om man är en förälder, som av någon anledning vill beskriva vad ett pansarskott är för sitt barn.

Men knappast om man är Sveriges utrikesminister och just nu sitter med och förhandlar om Europas framtid.

– Det kan fortfarande gå helt åt helvete, sa utrikesminister Ann Linde i intervjuer slutet av januari, när konflikten mellan Ukraina och Ryssland började trappas upp.

Nu vet vi ju att det absolut kunde gå mer åt helvete, men var det piggt eller var det olämpligt med en sån analys från en utrikesminister? Resten av samhället försökte vid den här tidpunkten hålla huvudet kallt och hoppet vid liv om en fredlig lösning.

”Visst kan diskussionen roa någon, men de som är mest roade av att ha en slängig utrikesminister, det är oppositionen.”

Nästa vattendelare levererade utrikesministern under söndagens Agenda.

På tal om att Sverige och regeringen svängt i frågan och nu kommer att skicka vapen till Ukraina. Sverige kommer att skicka 5 000 pansarskott, ett engångs-granatvapen. Eller som utrikesministern beskrev det: ”En lång grej som man har över axeln som man kan skjuta mot tanks, och så vidare”.

Oppositionen roas mest

Nu är inte militärt intresserade personer överens om det här är den mest briljanta beskrivningen de hört av pansarskott (det är ett rör som läggs över axeln och enkelt avfyras) eller om det är en respektlös beskrivning av ett dödligt vapen.

Visst kan diskussionen roa någon, men de som är mest roade av att ha en slängig utrikesminister, det är oppositionen.

Det är krig i Europa och det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sen andra världskriget. Varje ord politikerna säger vägs på guldvåg. Varje misstag kan få konsekvenser.

Fråga bara Magdalena Andersson vad det kan kosta.

Blev ett elakt meme

När hon inte kunde svara på frågan hur regeringen definierade invasion, löd omdömet omedelbart att hon inte var lämplig som ledare. Hennes bedjande blick på medarbetarna, med förhoppningen att det ändå fanns något bestämt och nedskrivet på papper någonstans förstärkte kritiken.

I sociala medier blev det ett elakt meme om bristande ledarskap. Kanske låter det futtigt, men att tappa i trovärdighet ett halvår före ett val kan vara dödsstöten för en regering.

Politikerna vet att det är svårt, men viktigt att säga rätt saker när det är kris. Magdalena Andersson plockade upp bollen när hon vände sig direkt till barnen på nästa presskonferens, samt uppmanade oss vuxna att ta barnens oro på allvar. Orden noga avvägda och genomtänkta i förväg. Ingen kan värja sig för barnens oro och rädsla i krig.

Svårare att rå på

Även Ann Linde blir ett svårt byte den här gången. Under söndagens Agenda serverade hon inte bara beskrivningen av pansarskott. På frågan om varför regeringen bestämt sig för att ändå skicka vapen till Ukraina, sa hon något så uppfriskande som ”vi har ändrat oss”.

En fras politiker säger så sällan att man nästan inte tror det finns med i deras vokabulär. Det uttalandet är svårare för en politisk motståndare att rå på.