Ohlys stöd kokar bort

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-11-12

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vänstern har sin lägsta nivå på 10 år

KANNIBALERNA SAMLAS KRING GRYTAN På politikens vänstra planhalva råder fullt krig. Socialdemokraterna och miljöpartiet försöker nu dra nytta av krisen inom vänsterpartiet och locka över väljare med mer eller mindre fula knep. Situationen för Lars Ohly är sannerligen svettig. Grafik: PATRIK LINDVALL

Nu samlas kannibalerna kring vänstergrytan.

Krisen i vänsterpartiet kan leda till vinster för både miljöpartiet och socialdemokraterna.

I alla fall om de är lite fräcka.

På politikens högerplan är sämjan större än någonsin. De fyra partiledarna uppträder på rad, arbetsgrupper jobbar med ett gemensamt valmanifest inför nästa riksdagsval, det finns till och med idéer om gemensamma valsedlar.

Fullt krig till vänster

Men på vänsterhalvan är det fullt krig. Det bröt ut efter SVT:s Uppdrag granskning om vänsterpartiets kommunistiska förflutna, ett program som hastigt fördjupade krisen i det splittrade partiet.

Formellt samarbetar socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet om regeringsmakten. De kom nyligen överens om att fortsätta samarbetet om statsbudgeten och 121 sakfrågor fram till valet 2006.

Fula knep

Men krisen i vänsterpartiet har förvandlat deras partners till kannibaler. Socialdemokraterna och miljöpartiet ser chansen att locka över mindre bokstavstrogna vänsterpartister till den egna fållan.

Knepen är mer eller mindre fula. Till de mest utmanande hör språkröret Peter Erikssons (mp) inlägg på Vägval vänsters hemsida. Vägval vänster är en formellt politisk obunden förening som samlat många av vänsterpartiets främsta förnyare, exempelvis riksdagsledamoten Karin Svensson Smith och förre vice ordföranden Johan Lönnroth.

I inlägget kallar Eriksson miljöpartiet för "en radikal och modern vänster". Man behöver inte många försök för att gissa varför. Det var i alla fall inte för att stöta bort vänsterpartister på jakt efter en ny hemvist.

Persson är fräck

Lika fräck är Göran Persson. Miljöpartiet är inbjudet till tre seminarier i vår då partierna ska känna varandra på pulsen. Vänsterpartiet har inte fått motsvarande favör. Miljöpartiet kan Persson tänka sig ge statsrådsposter efter valet. Men inte vänsterpartiet. Enligt statsministern har (v) aldrig varit ett regeringsparti och vill inte heller bli.

Kommunist, nej tack

Persson har dessutom uppmanat Lars Ohly att sluta kalla sig kommunist.

- Begreppet är för alla oss förknippat med förtryck. Det har blod på sig.

Det var inte omtanke som låg bakom den uppmaningen. Snarare tvärtom.

Lars Ohly vilar nu ut en vecka på Teneriffa, Kanarieöarna. Det kan han behöva. Enligt senaste Sifomätningen ökar både (s) och (mp). Medan vänsterpartiet ligger på sin lägsta novembernivå på tio år.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln