Bolaget vet hur mycket du super

Utredning startad efter Aftonbladets avslöjande

Ett litet steg för Datainspektionen.

Men ett stort steg för personlig integritet.

I slutet av februari avslöjade Aftonbladet att Systembolaget sparar alla uppgifter om kundernas kortinköp i tio år. Om du köpte en flaska Chivas Regal i oktober 1999 så vet bolaget det, förutsatt att du betalade med kort.

Bolagets soldattjänstgöring i övervakningssamhällets tjänst uppdagades i samband med förundersökningen mot Toni Alldén, mannen som dömdes för det utstuderade mordet på Carolin Stenvall i Gällivare i höstas.

Sparas i tio år

Av Systembolaget tjänstvilliga huvudkontor hade åklagaren begärt, och fått ut, kopior av Alldéns kortköpta alkohol under ett halvår före mordet. Trots att det knappast hade med saken att göra och trots att varken Alldén eller några andra kunder upplysts om att deras inköp registreras och sparas i ett helt decennium och lämnas vidare när Systembolaget finner det lämpligt.

Kan bryta mot PuL

Nu har Datainspektionen reagerat på Aftonbladets artiklar. De ska undersöka om Systembolaget massregistrering bryter mot personuppgiftslagen, PuL. Den reglerar hur och hur länge man får datalagra uppgifter om enskilda individer.

Generaldirektör Göran Gräslund understryker att en grundpelare i PuL är att uppgifter om enskilda individer inte får lagras längre än som behövs i verksamheten.

I så fall kommer Systembolaget tvingas göra om sina rutiner och det per omgående. Att arkivera uppgifter om min, din eller Toni Alldéns, kortköpta starköl och glögg i tio år kan inte ha någon som helst betydelse för hur bra eller dåligt Systembolaget lyckas med sin uppgift, att sälja alkohol till svenska folket.

Orimligt lång tid

Om Systembolagets storebrorsarkiv mot förmodan skulle hålla sig inom lagens råmärken måste den ändras. Inte ens de febrigaste övervakningsivrarna har förespråkat att spåren av telefonsamtal sparas i mer än två är. Men här talar vi alltså om femdubbelt så lång tid. Det är orimligt.

I dag är det möjligt att kontrollera nästan allt en människa gör flera år bakåt i tiden. Just därför är det viktigt att ständigt vara vaksam på avarterna.

Det är inte bara lejonet Elsa som är född fri. Det är människan också. Och det ska hon förhoppningsvis förbli så länge hon inte gör något brottsligt.

Dit hör inte en fredagsvinare på bolaget. Än.

Följ ämnen i artikeln