Ett smart eller trött vallöfte?

Utbildningsminister Jan Björklund.

Gamla löften blir som nya.

I år går FP:s Jan Björklund för tredje gången i rad till val på skolbetyg från årskurs sex.

Man kan betrakta det som beundransvärt konsekvent. Men man kan lika gärna påstå att det är mycket snack och lite verkstad.

Redan i valet 2002 gick Folkpartiet till val på ”betyg från årskurs sex och fler betygssteg”.

Då hände ingenting av det enkla skälet att partiet tillhörde den förlorande sidan och inte fick chansen att realisera sina vallöften i regeringsställning.

2006, i förra riksdagsvalet, var det dags igen. I sitt valmanifest slog Folkpartiet fast att ”betyg ska ges från årskurs sex och i fler steg än i dag”.

Löftet backades upp i alliansens gemensamma löfteskatalog. ”Därför ska betyg ges från år sex och skriftliga omdömen vara ­tillåtna från första årskursen” skrev de fyra borgerliga partierna.

Sedan dess har det gått fyra år. Men fortfarande ges landets elever betyg från årskurs åtta. Inte från sexan.

Men utbildningsminister Jan Björklund (FP) ger sig inte. Med bara fyra månader kvar till nästa val dammas det gamla löftet av på nytt.

Denna gång i form av en skrivelse som ska så småningom ska bli ett formellt regeringsförslag till riksdagen.

Om alliansen vinner valet blir det betyg från årskurs sex. Redan 2012. Återigen har Folkpartiet alltså gjort betyg från sexan till en valfråga.

Tradigt? Möjligen. Att regeringen på fyra år inte realiserat ett så pass enkelt och avgränsat löfte som betyg från årskurs sex kontrasterar bjärt mot alliansens egen berättelse om effektivitet och dådkraft.

Eller är det rentav skickligt? Kanske. Betyg är en ideologisk fråga som engagerar många som dessutom förstärker bilden av ett ­parti som vill ha ordning och reda – inte bara i skolan.

Följ ämnen i artikeln