– Tortyren mörkades

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-12-02

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Freivalds: UD undanhöll uppgifter om utvisade egyptier

Fallet med de två utvisade egyptierna håller på att utveckla sig till en riktigt smutsig historia.

Nu erkänner Laila Freivalds att UD medvetet undanhållit uppgifter om att de torterades i fängelset i Kairo.

"SEKRETESSKÄL LÅG BAKOM" Utrikesminister Laila Freivalds medgav i går att UD medvetet undanhållit uppgifter om de två egyptier som utvisades i december 2002. De torterades sedan i egyptiskt fängelse.

Den 18 december 2001 utvisades de terrormisstänkta egyptierna Mohammed Al Zery, 33, och Ahmed Agiza, 29, till sitt hemland. De hämtades med flyg av maskerade amerikanska agenter, tvingades klä sig i overaller, fick stolpiller i ändtarmen, blöjor och kedjades fast i planet.

En månad senare fick de besök i Torafängelset i utkanten av Kairo av dåvarande ambassadören Sven Linder. För att gå med på att utvisa männen hade den svenska regeringen ingått ett avtal med Egypten, som inte gjort sig känt för någon överdriven respekt för de mänskliga rättigheterna.

Männen fick inte avrättas, torteras eller behandlas inhumant. En ny, rättvis rättegång skulle hållas. För att kontrollera att avtalet följdes skulle ambassadören besöka dem i fängelset, varje månad i två år.

Slogs av vakter

I sin första rapport till UD beskrev ambassadören att de under den första månaden i Egypten tvingades bära ögonbindlar när de förhördes, att de slogs och hotades av vakterna och att de stördes när de sov. Den ene fick dessutom vänta innan han fick sin magsårsmedicin.

Utvisningen anmäldes till FN:s tortyrkommitté i Genève. Men i regeringens första inlaga till kommittén fanns inte uppgifterna om att de slogs och behandlades illa med.

I går medgav utrikesminister Laila Freivalds att UD mörkat uppgifterna av ”sekretesskäl”, en märklig förklaring. Först i senare inlagor till kommittén erkände regeringen att avtalet med Egypten inte följdes. De utvisade utsattes för övergrepp.

Svartlistar invånare

Att regeringen ändrade sig förklaras med att ambassadören vid första besöket i fängelset fick nej på sin direkta fråga om de utsatts för ”systematisk, fysisk tortyr”. Kanske inte så underligt eftersom både fängelsets kommendant och fem andra representanter för myndigheterna satt med under samtalet.

Sverige har anmälts två gånger till FN-kommittén för att ha brutit mot internationell rätt. Den första anmälan är avgjord, Sverige friades. Den andra avgörs sannolikt i maj.

Sverige vill framstå som en förkämpe för mänskliga rättigheter. Men fasaden börjar krackelera, regeringen har bland annat medverkat till att svartlista svenska medborgare utan att de fått veta vad de anklagats för.

Fallet med de utvisade egyptierna är smutsigt.

Att amerikanska agenter hämtade egyptierna på Bromma står det inte ett ord om i Säpos pm om utvisningen. Att först undanhålla uppgifter om att fångarna slagits och behandlats illa för FN-kommittén är inte särskilt snyggt. Speciellt inte som det var just det kommittén skulle undersöka.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln