Spara och Slösa i en beprövad hatmatch

Tror ni att VM är slut?

Ha! Tvärtom. Det har just börjat.

Framför oss finns en beprövad hatmatch: Europa vs Amerika.

Matchen gäller pengar, jobb och konsumtion. Nya laguppställningar. Alla vet vi att jänkarna är mot statliga ingripanden. Vi vet också att européer vill fortsätta casha in socialt godis som vi röstat fram.

Alltså är det en match mellan Hayek och Keynes, mellan seriefigurerna Spara och Slösa.

John Maynard Keynes var ekonomen som pläderade för att vi måste låta staten gå in och finansiera upphandling av varor och tjänster. Låg efterfrågan berodde på marknadens finansiella underskott. Staten ska bränna pengar.

Friedrich August von Hayek, däremot, var motståndare till socialismen och förespråkade marknadsekonomi.

Medan världsekonomin växer står både Europa och Amerika och stampar. Bara få nya jobb skapas. Folk konsumerar mindre. Ländernas statsskulder är ofattbart stora. Vi vet att vi i Europa lever över våra tillgångar. Budgetunderskottet får i EU-länder inte ligga över 3 procent. Men det ligger vid 10.

Något måste göras. Det är nu det häpnadsväckande kan skådas. Det är ombytta roller.

Det är inte välfärdseuropéerna som satsar på keynesianism och slösar sig ur den grop de grävt åt sig själva. Det är Amerika som kör sossepolitik. Obama pumpar ut nytryckta pengar för att människor ska köpa prylar och företagen anställa folk.

Europa svarar med Göran Perssons mantra: ”Den som är satt i skuld är icke fri”. Britterna drar in bidrag och höjer skatten. Frankrike höjer pensionsåldern från 60 till 62. Italienska statskassan säljer öar som staten äger. Irland sänker löner för alla från sjuksköterskor till professorer.

Överallt hörs: Rätta mun efter matsäcken. Sparsamhet är en dygd.

Men Nobelpristagaren Paul Krugman spår att besparingarna kör ekonomierna in i recession, stagnation och deflation.

I matchen om vem som använder rätt metod, Amerika eller Europa, är det intressant att ingen vet utgången. Allt kan hända. En metod kan vinna. Men det kan också hända att båda metoderna står som förlorare.

Det som gör ekonomi så intressant är att ingen vet förrän efteråt.

Själv gör jag nya hål i livremmen.