Tillbaka till 2002 - högre är inte höjningen av a-kassan

Välkomna till 2002.

När a-kassan höjs i dag återställs den till nästan samma nivå som för tretton år sedan.

Mer generös än så är inte höjningen.

Lena Mellin

När a-kassan höjs i dag är det första gången sedan juli 2002. Ingen annan social försäkring har legat still så länge. Även om inflationen för närvarande lyser med sin frånvaro har priserna ökat med 15 procent sedan dess.

A-kassan har helt enkelt urholkats steg för steg. Den var mindre värd igår än den var för tretton år sedan.

Men när riksdagen nu till sist klubbat igenom en höjning så är den i de allra flesta fall modest. Utom under de hundra första dagarna kommer de arbetslösa ha marginellt mindre att röra sig med nu jämfört med vid den senaste höjningen.

320 kronor per dag

Bättre än så är det faktiskt inte. Oavsett vad arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) eller andra säger.

För 13 år sedan var den högsta dagsersättningen under de första hundra dagarna per dag 730 kronor. Nu blir den 910 kronor om dagen vilket är 77 kronor mer än om ersättningen bara räknats upp med inflationen.

Sämre ser det ut om arbetslöshetsperioden blir längre än hundra dagar. Högsta dagsersättningen har under 13 år varit 680 kronor. Nu höjs den till 760 kronor.

Men om summan hade räknats upp med inflationen borde summan höjts till 783 kronor enligt SCB:s prisomräknare.

Detsamma gäller grundbeloppet, alltså den summa som de som inte är medlemmar i någon a-kassa, inte har kvalificerat sig för inkomstrelaterad ersättning eller som har mycket låga inkomster får. Dagpengen har sedan 2002 varit 320 kronor per dag.

De är vinnarna

Med full kompensation för inflationen borde den ha blivit 368 kronor om dagen. Men riksdagen valde att avrunda neråt, den nya dagsersättningen blir 365 kronor.

A-kassan finansieras på två sätt, genom skatter och medlemsavgifterna. Det som tas via skattesedeln är en del av arbetsgivaravgifterna, det vill säga den skatt som arbetsgivaren betalar på bruttolönen för sina anställda. Den är 31,4 procent och 2,64 procentandelar av det går till arbetslöshetsersättningen.

Medlemsavgifterna har blivit allt viktigare för finansieringen av a-kassan. För tio år sedan stod den en tiondel av all utbetald a-kassa. För två år sedan stod den för 38 procent.

Det är bra att a-kassan höjs för första gången på mer än ett decennium. Men det är de korttidsarbetslösa som är de stora vinnarna. Alla andra är bara nästan tillbaka på 2002 års nivå.

Följ ämnen i artikeln