Storbankerna tjänar storkovan på krisen

När du läser den här artikeln kommer du att bli arg.

Bankerna tjänar nämligen allt mer pengar på att låna ut pengar till dig och andra kunder.

5,2 miljarder mer än förra året för att vara alldeles exakt.

Sedan finanskrisen slog till

i höstas har riksbanker och regeringar över hela världen sjösatt oräkneliga program för att det ska bli billigare att låna pengar.

Bristen på krediter till anständiga priser fördjupade krisen, enligt riksbankscheferna och finansministrarna, som toksänkte sina styrräntor och snabbsnickrade ihop olika garantiprogram för att pressa räntorna.

Men effekten blev inte riktigt den eftersträvade.

Räntorna har visserligen sjunkit. Lån har blivit billigare.

Men samtidigt tjänar de svenska storbankerna i år mycket mer pengar på sin låneverksamhet än de gjorde förra året.

En viktig inkomstkälla för bankerna är det så kallade räntenettot. Det är, enkelt uttryckt, skillnaden mellan den ränta som bankerna själva betalar när de lånar och den ränta de kräver av sina kunder.

Under första kvartalet förra året tjänade bankerna nästan 27 miljarder kronor på räntenettot. Under samma period i år hade det ökat till 32 miljarder. Det är en ökning med 19 procent eller drygt fem miljarder kronor.

Även en trygghetsnarkoman skulle nog våga ta gift på att krisåret 2009 har ingen annan affärsverksamhet i det svenska näringslivet ökat marginalerna med 19 procent. Utom möjligen tillverkare av lyckopiller.

Sånt finns inte just nu. Utanför bankvärlden.

SEB är i en klass för sig. Bankens inkomster från låneverksamheten ökade med hela 40 procent. Medan vinsten minskade med 71 procent.

Minst framgångsrik på att låna ut med goda marginaler är krisdrabbade Swedbank. Räntenettot ökade med 11 procent. Medan resultatet rasade över 200 procent.

Vinsten, eller åtminstone delar av den, av Riksbankens sänkta styrränta och bankminister Mats Odells (KD) garantiprogram har alltså hamnat i bankernas kassakistor.

Fy, fy din fula bank.

Följ ämnen i artikeln