Israel kan ha ett behov att markera mot Bildt – och EU

Jag kan naturligtvis inte veta.

Men jag tror inte att premiärminister Benjamin Netanyahu läser Aftonbladet.

Israels attacker på den svenska regeringen har även andra orsaker än den artikel vi publicerat.

Det kan givetvis vara så att det israeliska regeringskansliet har översatt Aftonbladets kulturartikel, publicerad förra måndagen. Och därefter distribuerat den till samtliga statsråd som inte bara läst och begrundat.

Utan dessutom, lagom till söndagens regeringssammanträde, kommit fram till att innehållet är av den karaktären att artikeln måste fördömas av den svenska regeringen. Annars är utrikesminister Carl Bildt (M) förmodligen inte välkommen till Israel, alternativt ska besöket bli så otrivsamt som möjligt.

Men jag har en svag misstanke om att det inte är så det gått till.

Regeringen står i fokus

Det vore fullt begripligt om den israeliska regeringens ilska riktade sig mot Aftonbladet. Det är vi som tryckt och spritt den artikel vars innehåll en del av dem kallar ”blodsförtal”.

Men det är inte Aftonbladet som står i fokus för de israeliska attackerna. Det är den svenska regeringen.

I Sverige har vi ett system med ansvarig utgivare. Han, eller hon, ansvarar för innehållet i tidningen. Det gör inte statsminister Fredrik Reinfeldt och inte heller Carl Bildt och det är de säkert mycket glada för.

Men Israels regering med premiärminister Netanyahu i spetsen tycker ändå att regeringen borde ta sitt ansvar. De ska fördöma artikeln och be om ursäkt för innehållet.

Ordkriget trappas upp

Möjligen kände de israeliska statsråden inte till den svenska tryckfrihetslagstiftningen i början av veckan. Men sedan både Reinfeldt och Bildt vägrat att be om ursäkt, bland annat med hänvisning till statsskicket, borde de svenska förhållandena stå klara för topparna i Tel Aviv.

Det har inte lugnat känslorna det minsta. Tvärtom har ordkriget trappats upp. Häromdagen räckte det med en ursäkt av Carl Bildt. Nu krävs att hela regeringen fördömer.

Det vore konstigt om den israeliska regeringen inte är extra känslig för allt som kan uppfattas som antisemitiskt. Under andra världskriget, och det är bara 64 år sedan det tog slut, utsattes judarna för systematisk utrotning. I delar av världen förföljs de än i denna dag.

Ändå är det svårt att undvika misstanken att artikeln blivit ett redskap i den komplicerade israeliska politiken. Det viktigaste är inte vad som står i artikeln utan vad man kan använda den till.

Sverige leder EU

Det kan finnas behov av att stärka sin inrikespolitiska ställning. Varför ska andra statsråd vara mildare än biträdande utrikesministern och utrikesministern? Det kan ha ett pris som de inte är beredda att betala.

Det kan finnas behov att markera mot Bildt, just nu ordförande för EU:s 27 utrikesministrar. De är inte helt oviktiga spelare i den globala politiken.

Det kan finnas behov att markera mot Sverige, EU:s sittande ordförande med tillgång till sammanträdesrum där vi normalt aldrig befinner oss.

Men det kan inte bara handla om innehållet i artikeln. Som förmodligen väldigt få har läst.

Följ ämnen i artikeln