Förebyggande insatser behövs

Mona Sahlin och fyra kommunalråd hade en synnerligen besvärlig uppgift framför sig då de kallade till presskonferens i dag.

I vår uppjagade tid leder nämligen varje antydan om insatser för att hindra ungdomar från att bli terrorister till en flodvåg av gapig indignation. 

Fråga Rasmus Persson, centerpartistiskt kommunalråd från Örebro. För snart ett år sedan var han oförsiktig nog att säga att det behövs insatser för att stödja personer som återvänt från strider i Irak och Syrien.

"Absurt", tyckte en lokal politiker. "Har kommunalrådet helt tappat kontakten med verkligheten?", undrade en ledamot av Stockholms stads fullmäktige. "IS-krigare ska inte få återvända alls", twittrade liberala ungdomsförbundet i Örebro.

Fick hot – från ”torped”

Den anonyma nätmobben gick betydligt längre än så och på Perssons telefonsvarare talades det in meddelanden om att en torped var lejd för att mörda honom.

I dag satt han ändå på ett podium, tillsammans med kommunalråd från Stockholm, Göteborg, Borlänge samt Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

Vad hade då denna kvintett nu tänkt lägga fram för världsfrånvänt flum? Trevliga jobb i belöning för återvändande mördare? Bostäder som kompensation för det mödosamma arbetet med att skära halsen av folk?

Salen i Norra Latin, som uppfördes på den tiden Sverige ännu ansåg att skolor skulle vara vackra, var full av journalister, fotografer och tjänstemän från kommunerna.

Sahlin inledde presskonferensen med att berätta att hon har besökt 180 kommuner i sitt arbete med att försöka finna en strategi för att stoppa unga människor från att bli fanatiker och förstöra andras och sina egna liv.

En del bra arbete har hon hittat. Och en del som är dåligt. Som mamman som blev bortkopplad då hon ringde kommunen och slog larm om att hennes son var på väg till Syrien.

Hjälpen ska fås i kunskapshusen

Sahlin har dessutom varit utomlands och i Danmark och i Nederländerna hittat förlagorna till de kunskapshus Sverige nu ska inrätta i de fyra städer som kommunalråden representerar.

I dessa hus ska föräldrar vars barn radikaliseras få hjälp, det ska ges stöd till avhoppare, berörda myndigheter som polisen och socialen ska kunna få sina frågor besvarade, internationell forskning ska följas, lokala initiativ som tar sig an ungdomar i riskzonen ska uppmuntras och religiösa samfund inkluderas.

Jan Bohman, Borlänge, är en något udda fågel i sällskapet. Att staden han är kommunalråd i får ett kunskapshus beror på högerextremismen. "Sajten Nordfront har proklamerat slaget om Dalarna och en nazist sitter i kommunfullmäktige i Ludvika".

Bättre än inget – men inte nog

Är de presenterade åtgärderna tillräckliga? Naturligtvis inte. Mer behövs göras. Men dagens paket är betydligt bättre än ingenting.

För vad nätpöbeln, diverse högerpopulistiska debattörer och en del politiker än må säga så är de förebyggande insatserna en viktig del av kampen mot terrorism. Frankrike, ett land som inte kan beskyllas för att dalta med islamistiska mördare, har kommit mycket längre än Sverige i det arbetet.

Eller som Sahlin klokt uttryckte saken:

Ett samhälle som tror att det bara handlar om att sätta dit människor som redan har blivit terrorister är ett samhälle som har misslyckats med att försvara demokratin.