10 kronor litern för bensinen och det beror på krigshotet

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2003-02-11

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nu slår det hotande Irakkriget mot plånboken.

Statoil höjde bensinpriset i går, andra väntas följa efter.

Men en allmän ekonomisk nedgång medför att andra priser ökar långsammare.

I FN, Nato och EU slåss USA och dess bundsförvanter mot länder som inte är övertygade om att kriget mot Irak är rätta medicinen.

Men på oljemarknaden räknar man kallt med att det blir krig. Igår gick priset på ett fat Brentolja till den högsta nivån på över två år. I Sverige sprängde bensinpriset 10-kronorsvallen när Statoil i går höjde med tolv öre till 10:03 kronor litern. Shell meddelade redan i går att de sannolikt höjer lika mycket i dag. Andra bolag väntas följa efter.

Två motkrafter

Att priset på råolja, bensin och eldningsolja går upp beror både på det hotande kriget mot Irak och krisen i Venezuela.

USA, som just nu har ovanligt lite olja i lager, producerar i runda slängar hälften av sin egen konsumtion.

När kranarna dragits åt i Venezuela köper de istället av andra. Alltså går priserna upp.

Men två motkrafter gör att de höjda oljepriserna inte påverkar svenska folkets plånböcker lika negativt som de annars skulle ha gjort.

Annat blir billigare

För det första är dollarn inte alls lika mycket värd som den var för ett år sedan. I går kostade den 8:50 på valutamarknaden.

För det andra har det hotande kriget redan lett till en allmän ekonomisk nedgång. Den slår värst mot resebranschen men drar ner utsikterna för hela ekonomin.

Det betyder att prisökningarna på andra varor med stor sannolikhet blir lägre än de annars skulle ha blivit. Eller mer brutalt uttryckt - det du förlorar på gungorna har du chansen att ta hem på karusellen. Högre bensinpriser, men lägre prishöjningar på annat.

Prisökning kom av sig

Hur långvarigt blir det här? Det kan ingen veta. Men priset på olja har ökat stadigt under det senaste året. Under Gulfkriget, för mer än ett decennium sedan, steg priserna kraftigt i samband med krigsutbrottet. Men bara en halv dag. Så lång tid tog det för marknaden att komma underfund med att världens oljeproduktion skulle räcka ändå.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln