Ohlys lappkast kostar honom inte jobbet

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-10-06

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vänsterledaren Lars Ohly är en slingerbult.

Men som partiledare är han ohotad.

För fyra år sedan ville vänsterpartiets ledning inte be de så kallade Kirunasvenskarna och deras släktingar om ursäkt för de oförrätter de utsattes för. Då var Lars Ohly partisek-reterare.

I dag är det däremot dags. I ett brev ber Lars Ohly, hans efterträdare på posten som partisekreterare Pernilla Zethraeus och partiets vice ordförande Ingrid Burman "oförbehållsamt" om ursäkt för övergreppen.

Varför har v-ledningen ändrat sig? Det mest uppenbara svaret är att Lars Ohly har bytt jobb. Han har blivit partiledare.

Men dessutom har journalisten Kaa Eneberg gett ut två uppmärksammade böcker om Kirunasvenskarna. Det har blivit allmänt känt vad som drabbade de kommunister som utvandrade till "det förlovade landet" Sovjetunionen. Och den tystnad de överlevande hemvändarna tvingades till av sitt eget parti.

Ohotad inom partiet

Det var tillräckligt för att Lars Ohly skulle byta fot. Den ursäkt som var fel 2000 är rätt i dag.

Lars Ohlys lappkast kan utlösa en diskussion om hans framtid som partiledare. Men den kommer knappast att föras i hans eget parti. Där är han ohotad.

Anledningarna är flera. För det första innehåller Jan Josefssons SVT-granskning av Lars Ohly och vänsterpartiet ett betydande mått av politisk korrekthet. Ett av Josefssons program som sändes före förra valet utpekas som en huvudorsak till moderaternas ras i väljarkåren. Nu vill Josefsson bevisa att han är lika hård mot alla - oavsett politisk färg.

Märkligt uttalande

För det andra firade partiets traditionalister triumfer vid partikongressen i februari. Förnyarna sopades praktiskt taget bort från styrelse och verkställande utskott. Lars Ohly själv valdes med förkrossande majoritet till partiledare efter Gudrun Schyman.

Ohly har alltså ett starkt stöd i sitt eget parti. Den oppositionella falangen, samlad i föreningen "Vägval vänster", spelar enbart en marginell roll.

Lars Ohly ansåg, åtminstone förr i tiden, att "inskränkningar i demokratiska fri- och rättigheter kan användas i arbetarklassens intresse". I klartext betyder det att man kan slopa exempelvis yttrandefrihet och rösträtt. I alla fall om det anses gagna kollektivet och staten.

Ett märkligt uttalande från en svensk partiledare, vald av demokratiska församlingar. Men inte heller det kommer att kosta honom jobbet.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln