Löfven vill att du är utvecklingsmoralisk – vad det nu innebär

Lena Mellin om statsministerns tal i Almedalen

VISBY. Utvecklingsmoralism.

Smaka på ordet. Fundera över innebörden.

Det är i alla händelser så Stefan Löfven vill att du ska bete dig. Att ta de chanser som erbjuds.

I sitt fjärde tal i Almedalen fortsatte Stefan Löfven på den linje som han lagt ut i flera tidigare tal i år. Nämligen plikten att ta de chanser som ges för att få ett jobb.

På Socialdemokraternas partikongress i maj slog han fast att det var viktigare att skolungdomar gör sina läxor och tittar på Netflix.

I den avslutande partiledardebatten i riksdagen några veckor senare läxade han upp landets föräldrar:

– Men det är klart att då är också varje förälders insats viktig för att visa att skolarbetet är den viktigaste grunden för ett bra liv.

Här i Almedalen slog han på nytt fast att samhället ska erbjuda chanser. Till skolutbildning, till vidareutbildning, till mer och modernare kunskaper. Men att individen måste ta chanserna, förvalta samhällets erbjudanden.

Löfven hade till och med hittat på ett nytt ord. Det heter utvecklingsmoralism och ska, om jag förstår hans medarbetare rätt, beskriva att individen har ett moraliskt krav på sig att utvecklas sig. Att hänga med.

Det innebörden är långtifrån solklar. Men det är en Löfvensk tradition. Är det någon som minns vad exempelvis ”innovationskatapult” är? Skulle inte tro det.

Åter till moralismen. Varför inte använda den gamla, och mycket tydliga, S-devisen ”Gör din plikt, kräv din rätt”. Den hängde på Löfvens talarstol och är bra mycket begripligare än ”utvecklingsmoralism”.

Även i en annan fråga hade Löfven problem med orden på måndagen. Tidigare har han haft svårt att skilja på demokratier och diktaturer och hellre talat om icke-demokratier.

Nu frågade Sveriges radio om Kina är en diktatur. Men så långt ville Löfven inte gå. Han kunde sträcka sig så långt som till en enpartistat (utan fria val och med ett korrupt och politiserat rättsväsende, reds anm).

– Att etikettera leder ingenstans. Vi vill ha utökat ekonomiskt utbyte med Kina, sade han bland annat. Moral?

Att politik är tjuveriets bransch är inget nytt. Bra idéer knycks utan några större betänkligheter. Det händer hela tiden.

Men på måndagskvällen var det lite roligt att Stefan Löfven stal åtminstone två frågor av företrädaren Fredrik Reinfeldt (M).

Det ena gällde beskrivningen av vanliga hederliga människor som går till jobbet och gör vad de ska. I Löfvens tappning är de ”samhällets ryggrad”. Reinfeldt kallade dem för ”samhällsbärarna”.

Och den nygamla satsningen på lärarlöner, som kraftigt kritiseras av LO, är en variant av Alliansens förstelärare. Skillnaden är att i S-Sverige får fler lärare mindre pengar, omkring 3 000 kronor mer i månaden.

Det går inte så bra för Socialdemokraterna i opinionen. Enligt senaste mätningen från Sverige tycker ligger stödet på drygt 27 procent, knappt fyra procentenheter lägre än i valet.

Därför var Stefan Löfvens tal ideologiskt och vände sig till de egna och potentiella sympatisörerna. Det är de som ska begripa vad regeringspolitiken går ut på och hur allt hänger ihop. På så vis vill han få dem att tala väl om den förda politiken.

Därför fortsatte Löfven att tjata om hur jobbagendan, den som ska ge EU:s lägsta arbetslöshet 2020, ser ut. Det gör han rätt i.

Men det kommer att bli tufft, sade han också. Det är det många som skriver under på.