Storebror får se dig

Kvinna förföljd av Trygg- Hansa i sex månader – vägras skadestånd i HD

Föreställ dig att ett försäkringsbolag följer efter dig och filmar dig.

Givetvis känner du dig trakasserad.

Men enligt landets högsta jurister är skadestånd ingen självklarhet.

En kvinna drabbades 1999 av en pisksnärtsskada i samband med en bilolycka. Hon sjukskrevs och behandlades på en smärtklinik.

Men försäkringsbolaget misstänkte att det inte stod rätt till. De hyrde in ett bevakningsföretag.

Enligt kvinnans advokat, Percy Bratt, följde de efter henne i stort sett dagligen i ett halvårs tid. Kvinnan filmades också. Bland annat i stallet hos sina föräldrar och på biblioteket.

Kvinnan tyckte att förföljelsen och filmandet var trakasserier. Hon stämde Trygg-Hansa för brott mot Europakonventionens skydd för de mänskliga rättigheterna.

Det är samma konvention som gav prinsessan Caroline av Monaco rätt att inte bli fotograferad när hon åt lunch, var ute och promenerade eller red.

Kvinnan vill ha 200 000 kronor för att hennes privatliv kränkts av Trygg-Hansas spanare. Tingsrätten tyckte att det var en svår fråga och skickade den vidare till Högsta domstolen. I går kom beslutet.

Enligt landets högsta jurister finns det ingen anledning att betala skadestånd till kvinnan. I alla fall inte på grund av Europakonventionen.

Inget klart svar

Möjligen kan det finnas nationell, svensk lagstiftning som säger det. Men eftersom tingsrätten inte frågat om det får de inget klart svar på den punkten.

Hade det i stället varit Försäkringskassan som spionerat på och filmat kvinnan hade saken varit solklar. Enligt ett tidigare beslut från Högsta domstolen skulle det i så fall vara möjligt för tingsrätten att döma ut skadestånd.

Utslaget är säkert juridiskt korrekt på alla sätt och vis. Men för den som drabbas är det obegripligt.

Det är lika obehagligt och kränkande att bli filmad av ett försäkringsbolag som av Försäkringskassan. Eller hur, storebror?

Följ ämnen i artikeln