De tjänar miljoner på våra bolån

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2003-02-26

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Förra året tjänade de fyra svenska storbankerna nästan 78 miljarder kronor på att låna ut pengar. Bolånen står för en stor del av förklaringen.

Förra året var inte lysande för de svenska bankerna. Enligt de nu levererade boksluten sjönk vinsten för alla utom SE-banken.

Men på en punkt gick det ganska bra. Alla banker tjänade mer pengar än de gjorde året innan på den mest traditionella av banktjänster, att låna ut pengar.

Sammanlagt tjänade Handelsbanken, Nordea, Föreningssparbanken och SEB nästan 78 miljarder kronor på att låna ut pengar. Det var 3,6 miljarder mer än förra året.

Däremot tjänade bankerna mindre på att ta ut avgifter för sin service till kunderna. Vinsten från olika provisioner sjönk med 315 miljoner till 35 miljarder.

Bankernas samlade vinst, eller rörelseresultatet, stannade på 38 miljarder kronor. En minskning med nästan fem miljarder kronor.

Att bankerna tjänar mer pengar på att låna ut pengar beror inte på att de höjt marginalerna. Det beror framför allt på att vi, bankernas kunder, lånar mer än vi gjort tidigare. Volymerna ökade och bankernas inkomster med dem.

Vi lånar för att bo

Framför allt lånar vi för att bo. Under förra året ökade svenska folkets samlade bolåneskuld med hela 60 miljarder kronor.

Mest ökar köpen av bostadsrätter. Under de senaste fyra åren har utlåningen till lägenhetsköp ökat med i genomsnitt 30 procent per år.

Sammanlagt har alltså svenska folket mycket att tjäna på att placera sina bolån på bästa sätt. Antingen genom att välja den lägsta ränta bankerna och bolåneinstituten erbjuder på sina listor. Eller genom att pruta.

De svenska storbankerna opererar numera på en marknad som är betydligt större än Sverige. Samtliga siffror i den här artikeln gäller hela bankkoncernerna.

Alltså även verksamheten utanför landets gränser.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln