Persson, så får du rätt mot fel press

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-12-15

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Försäkring betalar advokat

Statsminister Göran Persson har försäkrat sig mot dåliga journalister.

Känner han sig förtalad kan han få hjälp att betala advokaten.

Hederlig försäkring Om statsminister Persson skulle känna sig kränkt av pressen, då kan han få sin heder tillbaka i domstolen med hjälp av försäkringsbolaget.

För drygt ett år sedan tog socialdemokraternas partikassör Birgitta Lönegård initiativ till en tilläggsförsäkring till det rättsskydd som partiet redan betalade för sina toppolitiker.

Tillägget tecknades för 22 statsråd, 14 ledamöter i verkställande utskottet, 144 riksdagsledamöter och 5 ledamöter av EU-parlamentet. Eftersom många har flera uppdrag handlar det sammanlagt om cirka 160 personer.

Kan processa

Med hjälp av försäkringen kan Göran Persson och de andra försäkringstagarna betala en advokat för att processa mot medier. Förutsättningen är att de känner sig kränkta eller förtalade - i sin roll som politiker. På privatplanet finns samma skydd i de flesta hemförsäkringar.

Tanken är god. Ingen ska av ekonomiska skäl behöva avstå från att processa mot en tv-kanal, nyhetssajt eller tidning om han eller hon känner sig grovt kränkt eller förtalad. Varken Kalle Persson i Åmål eller Laila Freivalds på UD.

Missar målet

Men kanske skjuter socialdemokraterna lite över målet i omsorgen om de sina. Inget annat parti har tecknat någon liknande försäkring. Under det år tilläggsförsäkringen funnits har ingen använt sig av möjligheten. Men dessutom är det oftast så att förloraren betalar. Försäkringen faller alltså bara ut om Persson, Sahlin eller Lundby-Wedin inte blivit förtalade eller kränkta.

Det mest uppmärksammade förtalsmålet på senare år gäller förra vänsterledaren Gudrun Schyman. Hon ansåg att hon förtalats av tidningen Expressen som på en löpsedel 2001 meddelade att hon skulle spela in en erotisk film med sin exman, "man ska bli kåt".

Schyman förlorade i tingsrätten. Men vann i både hovrätt och Högsta domstolen.

Birgitta Lönegård, som löpande ser över s-ledarnas försäkringar, påstår att hon inte gjort någon reklam för tilläggsförsäkringen. Hon tror inte ens att riksdagsledamöterna och statsråden känner till den.

Det är möjligt. Statsministern är i alla händelser informerad.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln