Fp har tappat var fjärde väljare

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-03-13

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Folkpartiet har tappat var fjärde sympatisör sedan valet i höstas.

Det är förklaringen till partisekreterarens märkliga påhopp på Maud Olofsson (c).

I stora delar av det politiska fältet är nyliberal ett skällsord. De vill inskränka statens roll kraftigt och sänka skatterna.

Men i en uppmärksammad debattartikel kallar folkpartiets nye partisekreterare Erik Ullenhag centerledaren Maud Olofsson för just – nyliberal.

”För även om Maud Olofsson gärna använder benämningen socialliberal är det snarare en nyliberal utveckling vi ser i centerpartiet”, skriver han.

Inget genidrag

Mindre än ett halvår efter valet väljer alltså partisekreteraren i ett av koalitionspartierna att skälla ut ledaren för ett annat av partierna. Mindre smart, eller?

Sett på distans är det inget genidrag. En djupt rotad föreställning hos svenska folket är att de borgerliga koalitionerna har svårt, för att inte säga mycket svårt, att hålla sams. Erik Ullenhags artikel kan ses som ett bevis.

Men partisekreterare har sällan distans. Deras uppdrag är inte ens att ha distans. De ska se till sitt eget partis bästa. Och det gör Ullenhag.

Ligger illa till

Folkpartiet ligger illa till. Lars Leijonborg syns sällan i debatten. Partiet uppfattas som att det smygflörtar med främlingsfientliga krafter. Runt hörnet väntar rättegången om folkpartiets intrång i socialdemokraternas interna datanätverk.

Men framförallt tappar partiet sympatisörer. Enligt Synovate Temo, det opinionsinstitut som folkpartiet litar mest på, har var fjärde väljare försvunnit sedan valet i september. Då röstade 7,5 procent på folkpartiet. Nu är siffran 5,6 procent. Fp:s nedgång är det största i alliansen där alla partier förlorat terräng.

Erik Ullenhags attack på Maud Olofsson är helt enkelt en man-över för att stärka det egna partiets självkänsla. På bekostnad av alliansens gemensamma trovärdighet. Så enkelt var det med den saken.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln