Grattis, Margot!

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-11-22

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I dag börjar hon jobbet i nya EU-toppen

I dag blir Lydia och Manfreds dotter "vice statsminister" för 455 miljoner européer.

Grattis till toppjobbet, Margot Wallström!

får tung post I rollen som vice ordförande ska Margot Wallström bland annat se till att samarbetet mellan EU och de enskilda länderna fungerar bra.

Efter sju sorger och åtta bedrövelser börjar den nya EU-kommissionen att jobba i dag, tre veckor senare än beräknat. Högst i rang är ordföranden, portugisen José Manuel Barroso. Tvåa är Margot Wallström som får en nyckelroll.

Tar stort ansvar

Hon blir inte bara Barrosos ställföreträdare. Hon får också ansvar för en riktig ödesfråga, hur relationerna mellan EU och dess medborgare ska förbättras. Dessutom ska hon se till att samarbetet mellan kommissionen, medlemsländerna och EU-parlamentet flyter friktionsfritt.

Skillnaderna mellan den nya kommissionen och den som gjorde sin sista arbetsdag i fredags är betydande.

S Smått. I den gamla EU-kommissionen representerades de stora medlemsländerna av två kommissionärer. I den nya råder total jämställdhet. Vart och ett av de 25 medlemsländerna utser en kommissionär var.

De stora länderna har alltså tappat inflytande. På papperet avsvär sig kommissionärerna visserligen att tjäna andra intressen än EU:s. Men i praktiken fungerar det annorlunda.

Nu har två små länder, Portugal och Sverige, lagt beslag på de mest centrala posterna. En stormakt som exempelvis Frankrike får nöja sig med transportfrågorna.

S Kvinnligt. Under den förra mandatperiodens första 4,5 år var andelen kvinnor i kommissionen 20 procent. När EU i maj växte med tio nya länder ökade andelen till 23 procent.

I den nya kommissionen

är sju av 25 ledamöter - 28 procent - kvinnor. Det går alltså i rätt riktning, även om takten inte är överdrivet hög.

I det ledande sexmannapresidiet finns dock bara en enda kvinna, Margot Wallström.

S Blått. Enligt EU:s oskrivna regler ska ordförandeposten i kommissionen växla mellan blocken. EU-kommissionens förre ordförande, italienaren Romano Prodi, kom från vänsterhalvan. Den nye, Portugals förre premiärminister Barroso, är följaktligen från det blå laget.

Sitter i fem år

Det är inte säkert att det får någon praktisk betydelse. Som motorn i EU-samarbetet ska kommissionen lägga förslag som alla, både röda och blå, kan acceptera.

Den nya kommissionen sitter till hösten 2009.

Här är kommissionen

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln