Staten har inte rätt att säga hur vi ska klä oss

Som en tsunami drar över Europas många länder – bland kristna och kvinnor, surgubbar, modeexperter, populistiska politiker och främlingshatare – burka-indignationen fram.

Burka och dess tvillingplagg niqab är två av jordens mest exotiska klädesplagg, lokalt förankrade i Hindukush och vid Persiska viken. Som klädsel är de i Europa lika ovanliga som det papuanska penisfodralet.

I Frankrike med fem miljoner muslimer har landets Säpo räknat landets burkaklädda kvinnor. Säpo har, i ett land större än Sverige, funnit att burkabefolkningen är 1 900 kvinnor stor. Big deal. Jag bor sedan mer än sju år i Frankrike och har aldrig – icke en gång – sett en kvinna i burka. Ändå tar sig landets ADHD-aktive president Sarkozy tid att angripa klädseln. ”Burkan står i motsättning till våra värderingar och de ideal vi har om kvinnans värdighet.”

Som om staten skulle ha rätt att säga hur vi klä oss! Det är en fantastisk tanke. Kepsar och turbaner, korta kjolar och indianers fjäderskrud, stuprörsjeans och president Mandelas mönstrade sidenskjortor är alla i farozonen.

Uppfattningen sprider sig snabbare än svininfluensan. Tack vare statsminister Reinfeldt har även i Sverige burkahysterin brutit ut. Han talade om ”heltäckande slöjor – det vill vi inte ha i Sverige. Det kommer jag inte acceptera stillatigande”. Det finns i Sverige färre än 100 kvinnor som bär burka. Men ni kan ana att burkafrågan blir stor i valrörelsen. Burkaförbudets supporterskara växer snabbt.

Till dessa förbudsivrare vill jag säga: Ta fram era tummade exemplar av ”Mein Kampf”. Ni ska känna igen er. Författare: Adolf Hitler.

”Medan jag en gång flanerade i Wiens innerstad”, skriver Hitler i sitt ideologiska ungdomsverk från 1925, ”stötte jag plötsligt på en uppenbarelse i lång kaftan och svarta korkskruvslockar. Är detta en jude? var min första tanke. Men ju längre jag stirrade ju mera förvandlades min första tanke till en ny uppfattning: Är detta en tysk?”

De judiska lockarna och den muslimska klädseln väcker bland européer samma osunda nationalistiska känslor: De är annorlunda. Kan vi ha dem bland oss? Låt oss göra något åt saken. Hitler gjorde det. Det blev inte lyckat. Judehatet och islamofobin är skott på samma ruttna gren. Låt dem brinna i helvetet.

Vi skulle kunna rycka på axlarna åt Sarkozys och Reinfeldts opportunism. Men inte när hela Europa är inne i en främlingshets.

I brittiska valrörelsen kommer ett parti, Independence Party, gå till val med slogan ”Ban the burqa”. Partiet är liberalt. Liberalt!?! Herre jävlar.

Vi minns folkomröstningen för någon månad sedan i Schweiz som leder till förbud mot minareter. Regeringspartiet Konservative i Danmark vill ha burkaförbud och backas av socialdemokrater och Dansk folkeparti. ?I Tyskland får i hälften av delstaterna eleverna inte bära slöja i skolan. I Holland är alla typer av ansiktstäckande kläder förbjudna inom utbildningsväsendet. ?

Har den siste liberalen i Europa avlidit? Varför tar ingen begreppet ”lev och låt leva” i munnen? Är ordet tolerans deleteat från varenda laptop?

Min maning – medan jag knyter en sannolikt strax förbjuden Armanislips – lyder: Låt inte staten bestämma hur ni klär er.

Följ ämnen i artikeln