Rynkor på knäna - det är tilldragande

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-07-22

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Som barn åt jag mycket men såg ändå ut att vara satt på svält.

När jag i tonåren började frukosten med bakelser sa man "Vänta bara tills du blir vuxen". Det blev jag. 23 år gammal stod jag vid kylen och drack vispgrädde direkt ur kartongen. "Vänta bara tills du blir 30", hette det då. Nu har jag varit trettio i snart två år. Än har jag kropp som en huldra men säkert fyller jag ut den en dag. Det är tidens gång. Men det där "vänta bara" från medelålders kvinnor förstår jag inte. För det är alltid de som hötter åt mig. Vad är det jag bara väntar på? Är det ett oundvikligt faktum att kvinnor måste bli bittra när de blir äldre?

Om jag någon gång uttrycker sympatier för män, eller för att kvinnor ska göra som de behagar, då hör de av sig. Dyker upp som zombies från alla håll. "Vänta bara tills du är 45".

Och på ett tourettesliknande vis börjar det mala i mitt huvud: Bitterfittor. Ser de inte vad de säger? De förnedrar sig själva och fläker ut sin tråkiga kvinnosyn. Och manssyn för den delen. Sin skeva bild av åldrande och ungdom.

Vad är det som gör att en del medelålders kvinnor inte tycker om vare sig sig själva eller varandra? Jag tror inte att man kan skylla på männen. En del killar är i och för sig svagt Slitz-förgiftade och tror att en kvinna per definition är 160 lång, väger 45 kilo och har enorma bröst.

Fast de allra flesta män brukar säga att kvinnor får se ut hur de vill, bara de är nakna. Och nakna är vi ju alla under klädedräkten.

"Brudar födda -64 är så enormt sexiga även om vissa förstås har passerat zenit sedan lång tid tillbaks och är på väg ner i den där oundvikliga utförsbacken". Så sa champagne-experten Richard Juhlin när han sommarpratade i radio i förra veckan. I hans värld, ja.

Nedförsbacke för dig, Richard. Jag lovar att den drabbar båda könen, om man nu vill se på livet på det där negativa sättet. Juhlins vältrimmade häck kommer också att hänga en dag. Men det gör inget. Lite häng är inte farligt. Varken på kvinnor eller män.

Jag tycker att äldre kvinnor är vackra och sexiga. Som min vän Asta. Över 70, stolt och glad, med skavanker som gör henne bedårande. Håret på ända och blå ögon som blir till hallonbåtar när hon skrattar. Vilket hon ofta gör. En sensuell livsnjutare. Hon skulle aldrig drömma om att säga åt mig att "vänta bara".

Och min egen mamma, förvisso tjugo år yngre men också hon en skönhet. Som tar hand om sig och åldras med grace.

Med äldre kvinnor menar jag inte låtsasgamla Demi Moore. Jag menar riktiga kvinnor. Som Matriarken Winberg, vår alldeles egen Sockertopp. Må UD ha lite överseende. Hon gör åtminstone ett bestående intryck med sina skrattgropar, även om jag inte alltid kan hålla jämna steg med hennes världsåskådning. Och när Roks-skandaler härjar tänker jag bara på sköna Ireen von Wachenfeldt. Som en mild butch med sin breda ryggtavla och skarpa blick. Hur känns hennes hud under den där bylsiga tröjan? Eller hårdblonderade norska Eva Lundgren som väljer att se ut som ett klassiskt öststatsfnask. Som en bedagad variant av Seka, den tidiga videoporrens prima donna assoluta. Med rynkor på knäna. Jag kan inte hjälpa att jag finner det tilldragande.

Men jag oroas över att en del kvinnor sprider sitt gift. De är som Lönnebergas Krösa-Maja som skrämde alla med sina illavarslande profetior.

För det är inte så illa. En vän arbetar på ett telesexbolag. Där gör de äldre damerna succé bland unga män. Så ni bittra, bistra damer, om ni bara visste hur åtrådda ni faktiskt är. Ha vett att se att livet är ert smörgåsbord. Det blir bättre med åren, bara man har kultiverat något mer än sitt yttre.

Se på Anita Ekberg. Fantastiska diva. Eller Zarah Leander, ikonen som mognade till perfektion. Vad skönt att man inte är ung, sjöng hon. Och att det är mycket, mycket bättre på gamla dar. Och jag tror henne.

När min generation blir gammal ska det bli annat ljud i skällan. Vi ska ha unga älskare som dyrkar oss, och vi ska föda deras barn med hjälp av ny teknologi. Ha roligt. Dricka drinkar och njuta fullt ut. Vara våra barnbarns, nya barns och unga barnflickors förebilder.

Nedförsbacke? Knappast. Vänta bara.

Anna Ekelund

Följ ämnen i artikeln