I jämställdhet ligger vi hästlängder efter

Främlingsfientliga Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen fick se sitt parti öka jämfört med förra valet, men resultatet blev ändå lite sämre än vad de senaste opinionsundersökningarna antydde. Sent i går natt gratulerade hon även Jens Stoltenberg till valsegern.

Siv och Erna.

Två av tre norska segerpartier leds av kvinnor.

I Sverige vore det en utopi.

Sverige ser sig gärna som jämställdhetens spjutspets i världen. Men i politiken ligger Norge hästlängder före.

Redan för 28 år sedan blev Gro Harlem Brundtland Nordens första kvinnliga statsminister. Det satte spår. I dag leds hälften av partierna i norska stortinget, fyra av åtta, av kvinnor.

Och det är bland kvinnorna man ska leta efter segrarna i det norska valet.

Vid sidan av Jens Stoltenberg, som ser ut att få fortsätta som statsminister för den blocköverskridande koalitionsregeringen, är stortingsvalets segrare kvinnor.

Erna Solberg fick en katastrofstart som partiledare. I valet för fyra år sedan förlorade Höyre både regeringsmakten och en tredjedel av sina väljare.

Höyre ökade mest

Men efter gårdagens val är Jern-Erna och hennes parti, efter tuffa matcher med invandrarfientliga Fremskrittspartiet, tillbaka på banan igen. Höyre, som mest liknar de svenska Moderaterna, ökade mest av samliga partier.

Men även Fremskrittspartiets Siv Jensen tillhör vinnarna. Inte jämfört med de förväntningar som opinionsmätningarna skapat. Men väl i jämförelse med förra valet.

Fremskrittspartiet gjorde sitt hittills bästa valresultat, marginellt bättre än rekordet från 2005. Nästan var fjärde norrman lade sin röst på Siv och hennes parti. Ett sådant stöd kan Sverigedemokraterna än så länge inte ens drömma om. Till och med inflytelserika Dansk Folkeparti ligger med sina 13,8 procent långt efter sin norska motsvarighet.

En vinnare av det mer blygsamma slaget är Senterpartiets Liv Signe Narvarsete, kommunikationsminister i den nuvarande regeringen. Svenska Centerns norska kollega ser ut att få lika många mandat som förra gången trots en nergång på en promille.

Största förloraren

Men valets största förlorare är också en kvinna. Sosialistisk Venstre, systerparti till Vänsterpartiet, har under ledning av

finansminister Kristin Halvorsen spelat en framträdande roll i norsk politik under den senaste mandatperioden.

Men det hjälpte inte. SV fortsätter backa och är nu inte ens hälften så stort som under glans-

dagarna i början av 2000-talet.

Följ ämnen i artikeln