Bostadsrätt – det är helt fel för studenter

Jag bor i en stad där folk inte har någonstans att bo.

Särskilt det unga folket.

Man kan ha kommit in på drömutbildningen på Stockholms Universitet och tvingas tacka nej till platsen för att det är ett fullkomligt lotteri att hitta bostad.

De flesta drar nitlotter och får bo kvar hemma hos föräldrarna.

Det funkar ju givetvis inte om föräldrarna bor i Överkalix, Karlstad eller Kristianstad. 80 000 studenter ska dela på 12 000 studentlägenheter i Stockholm.

Den ekvationen går ju absolut inte ihop.

På varenda anslagstavla, elskåp, lyktstolpe och papperskorg sitter därför små lappar med rubriken ”Rum hyres av skötsam student”.

Ändå byggs knappt några studentlägenheter. Ändå byggs knappt några hyresrätter.

De få som byggs är stora och svindyra. De gamla hyresrätterna har i ett rasande tempo under de senaste åren förvandlats till bostadsrätter.

Unga som inte har ett par miljoner på banken, kontakter i fastighetsbranschen eller föräldrar som kan gå i borgen är beroende av att kommunerna bygger hyresrätter med rimliga hyror. Ändå sker inte detta.

En färsk rapport från vänsterpartiet visar tvärtom att över 82 000 hyresrätter har försvunnit från Stockholm sedan 1990.

I 14 stadsdelar finns inte längre kommunala hyresrätter.

Jag har flera vänner i min egen ålder, en bit över 30 alltså, som levt hela sina vuxna liv i den absurda sprialen andrahandslägenhet, polares soffa, tredjehandslägenhet, tillbaka till barnrummet hos föräldrarna för att återigen få napp på ett tremånaders andrahandskontrakt hos någon överklassyngling som ska surfa på Bali under vintern.

Backslicksyngeln är ”smart” och tänker att han kan leva gratis på Bali genom att casha in ordentligt när han hyr ut bostadsrätten som föräldrarna har bekostat.

Jag tycker att polaren ska anmäla detta för att få tillbaka pengar från ockerhyran, men hen vill inte riskera att bli ”bränd” som tjallare hos framtida värdar och uthyrare.

Det här med att de borgerliga vill ha blandade bostadsområden är ju en ren och skär lögn.

Eller en grav missuppfattning om vad som är ett blandat bostadsområde.

Jag ser inget blandat alls med att idel lattesurplande medelklassmorsor i Odd Molly-koftor och 40-plus backslickspappor glider runt i sina SUV:ar på våra gator och torg.

Så snälla bygg nytt nu, Stockholm riskerar annars att bli den tristaste staden i världen.

En sådan som ingen turist – trots att den är så vacker – vill besöka för att den är torr som fnöske.

Himmel

Den lilla papyrusbiten med vittnesmål om att Jesus hade en fru. Vet inte riktigt varför jag fick ståpäls över precis hela kroppen när jag läste detta, men det fick jag!

Helvete

Sandlådebråket om spritkonsumtion som fullkomligt har spårat ur mellan Claes Borgström och Leif GW Persson.

Följ ämnen i artikeln