Ilskan mot regeringen monumental

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-12-30

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Redan på katastrofens andra dag satte Fritidsresor in de första evakueringsflygen från Thailand.

Först i går lyfte de första som regeringen beställt.

Det kan vara orättvist att jämföra regeringskansliet med ett privat företag, vant att hantera snabba förändringar. Byråkratin kräver formaliteter som resebyrån slipper.

Men en jämförelse mellan en av de inblandade resebyråerna, Fritidsresor, och regeringskansliet utfaller tyvärr inte till statsledningens fördel.

Fritidsresor satte in sex extrainsatta flyg redan i måndags, på katastrofens andra dag. Först i dag landar de tre första av dem som regeringen beställt.

På efterkälken

I måndags flög Fritidsresor ner personal från Räddningsverket. Den grupp på 25 personer som regeringen rekvirerat från samma myndighet kom i väg först ett dygn senare.

Men det finns fler tecken på att regeringen inte riktigt bemästrat allvaret i situationen.

I går, under presskonferensen med Göran Persson och ett par av hans medarbetare, ställdes frågan om varför Sverige inte begärt hjälp av exempelvis USA och Australien. USA har tillgång till över hundra så kallade C -17 Globemasterplan som kan transportera upp till 80 bårar.

Talande tystnad

En talande tystnad bredde ut sig. Persson och medarbetarna tittade besvärat på varandra. Till slut hamnade Svarte Petter hos kabinettssekreterare Hans Dahlgren som sa att ”vi kommer att be om så mycket hjälp som är nödvändigt”.

Men hittills har Sverige inte begärt hjälp av andra. Däremot har man tackat ja till förbundskansler Gerhard Schröders erbjudande om att använda sig av tysk överkapacitet. Två Airbus-plan och ett fältsjukhus från det tyska försvaret kommer att ta hand om skadade svenskar.

Den ilska som regeringens långsamma handläggning har utlöst är monumental.

Växeln nedringd

Aftonbladets växel var i går nedringd av rasande medborgare, mejlen vällde in.

Kritiken är delvis orättvis. Statsförvaltningen har gjort enorma insatser under de dygn som gått. Men mycket kan sannolikt ha gjorts ännu bättre. Och ännu snabbare.

Behovet av symbolhandlingar har därför blivit stort. I dag deltar regeringen tillsammans med kungaparet och partiledarna i en förbön för de omkomna. På lördag ombeds hela Sverige flagga på halv stång.

Bara början

Som ytterligare ett bevis för regeringens goda vilja kommer de två regeringsplanen att, om det behövs, flyga mer sjukvårdspersonal till Thailand. Normalt används planen bara av kungafamiljen och de viktigaste ministrarna.

Det krävs nationell samling sa Göran Persson i går. Förmodligen under en längre tid än vi nu kan föreställa oss.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln