Som Humle och Dumle

VÄSTERÅS. Jan Björklund och Lars Leijonborg är som Humle och Dumle.

De säger nästan samma sak.

Ändå är partiledarbytet en nystart för det krisdrabbade folkpartiet.

Efter tio år som folkpartiets ordförande lämnade Lars Leijonborg, 57, i går över stafettpinnen till Jan Björklund, 45.

Det var ett förvånansvärt osentimentalt skifte. Inte en tår fälldes. Inga gråtmilda historier berättades. Som tack för de slitsamma åren i ledningen fick Lars Leijonborg en enkel blombukett och pengar till ett biståndsprojekt för flickor i Bangladesh.

Leijonborg avtackades

Det sakliga avskedet av Lars Leijonborg speglar den brist på dramatik som ledarbytet innebär för riksdagens fjärde största parti.

En ny kapten vid rodret betyder inte att fp-skutan lägger om kurs. Jan Björklund har varit vice partiledare under Leijonborgs hela decennium vid makten.

– Du är den jag lärt mig mest av, sade Björklund i sin avtackning.

Politiskt är Björklund och Leijonborg alltså som Humle och Dumle. Intill förvillelse lika.

Med detta sagt är det dags för nästa konstaterande. Ordförandebytet är inte betydelselöst. Långt därifrån.

Upplevs som bra ledare

Efter dataintrångsskandalen, anklagelser om toppstyrning och valförlusten förra året då partiet tappade 40 procent av rösterna var Lars Leijonborg förbrukad. Hans auktoritet hade eroderat. Internt och externt.

Valet av Jan Björklund blir därmed en symbolisk nystart för folkpartiet. Spionskandalen och de 290 000 förlorade väljarna kan läggas till handlingarna. Man kan börja titta framåt igen. Andas in och ta nya tag.

Psykologiskt är det viktigt. Kanske till och med avgörande för resultatet i nästa val.

Men också på att annat, och mer handfast, plan kommer Jan Björklund att göra skillnad. Han upplevs av sina partikamrater som en bra ledare.

De tycker att han kan både lyssna, leda, motivera och förklara. Det är grenar där Lars Leijonborg inte får toppbetyg av samma bedömare.

Med sin nye partiledare Jan Björklund har folkpartiet alltså moderniserat inredningen och putsat upp fasaden. Men stommen förblir densamma.

Följ ämnen i artikeln